Verstandelijk beperkte vrijwilligers tellen mee op stembureaus

In alle Zeeuwse gemeenten zijn tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart zogenoemde 'inclusieve stembureaus' te vinden. Dat zijn stembureaus waar vrijwilligers met een (licht) verstandelijke beperking meewerken. "Het is heel mooi om te zien hoe mensen erop reageren", aldus Marian Geling van stichting Prokkel.
prokkelduo's stichting prokkel
Lisa en Hanneke helpen mee in het stembureau © Jurgen Huiskes
Zestien Zeeuwen met een licht verstandelijke beperking zijn de afgelopen tijd opgeleid om mee te kunnen helpen op 15 maart. Ze voeren dezelfde taken uit als de andere vrijwilligers, zoals stemformulieren uitgeven en de stemmen tellen. Ze doen dat onder begeleiding van een andere vrijwilliger. 'Prokkelduo's', worden de gekoppelde tweetallen genoemd, vernoemd naar stichting Prokkel, initiatiefnemer van dit project.
"Wij zeggen: iemand met een beperking kan zeker ook vrijwilliger zijn op het stembureau, alleen moet je goed kijken naar wat er goed gaat en waar iemand hulp bij nodig heeft", legt Marian Geling uit. "Daarom hebben we de duo's gemaakt, samen zijn zij honderd procent."

Opgeleid

De vrijwilligers hebben de afgelopen tijd online lessen gevolgd en deelgenomen aan praktijkdagen, zodat alles op 15 maart op rolletjes loopt. "De gemeente is verplicht om te controleren of alle vrijwilligers kunnen doen wat ze moeten doen", vertelt Geling. "Dus daar zijn ze op voorbereid."
Daarnaast zijn er vrijwilligers die meedoen aan een lichtere variant: zij kijken een uurtje mee op het bureau om te zien hoe alles in zijn werk gaat. "En bij een volgende keer kunnen ze dan misschien volledig meedoen", vertelt Geling.
In de gemeenten Borsele, Sluis, Terneuzen en Veere is nog ruimte voor deelnemers aan zo'n lichtere variant van het project.