Eigenaren Zeeuws-Vlaamse strandpaviljoens moeten mogelijk over 15 jaar hun plek afstaan

De gemeente Sluis overweegt een maximale termijn in te voeren voor strandpaviljoens. Voor nieuwe paviljoens wil de gemeente een vergunning voor twintig jaar afgeven, daarna moet de plek opnieuw aangeboden worden. De gemeenteraad vindt het hele idee maar niks.
Dok 14 bij Cadzand-Bad, strandpaviljoen, cadzand
Strandpaviljoen Dok 14 in Cadzand werd in 2017 verkozen tot beste strandpaviljoen van Zeeland. © Omroep Zeeland
De raad besprak gisteren het nieuwe strandbeleid voor de kust. Hoewel de raadsleden er nu nog geen knoop over hoefden door te hakken - dat gebeurt pas na de zomer - en iedereen zijn zegje nog mag doen, fronsten de raadsleden alvast hun wenkbrauwen over de passage over de strandpaviljoens. Volgens hen zijn de paviljoenhouders in elk geval al op hun hoede.

Vraag is groter dan het aanbod

Europese richtlijnen bepalen dat een gemeente een openbare aanbesteding moet doen bij de afgifte van nieuwe vergunningen voor commerciële voorzieningen wanneer er op die markt schaarste bestaat. Dat is het geval bij de paviljoens in West-Zeeuws-Vlaanderen: de vraag is er groter dan het aanbod, De gemeente Sluis wil niet meer dan 16 paviljoens aan de kust. Enkel nog in Cadzand-Bad is plek voor een extra wellnesspaviljoen.
Het is helemaal niet nodig om als Sluis het beste jongetje van de klas te zijn."
Ronald de Croock - CDA
De gemeente verhuurt die plekken aan exploitanten. Nu geldt hiervoor nog geen maximum termijn. In de nieuwe regels moet een locatie na afloop van de huurperiode opnieuw worden aanbesteed aan degene met de economisch beste inschrijving, Niet alleen prijs maar ook kwaliteit geven de doorslag bij de keuze wie het paviljoen mag bouwen. Dat is het gevolg van de Europese richtlijnen. De paviljoenhouder moet het strandvak leeg opleveren, tenzij de nieuwe ondernemer het oude paviljoen wil overnemen.

'Raken al onze eigen ondernemers kwijt'

De raadsleden zijn absoluut niet overtuigd van de mogelijk nieuwe maatregels. Volgens Ronald de Croock van het CDA is het helemaal niet nodig om als Sluis 'het beste jongetje van de klas' te zijn, omdat er nog geen landelijke wetgeving is. "Zorg eerst dat je provinciaal op één lijn zit voordat je hiermee komt." De Croock is bang dat Roompot of Molecaten straks met een zak geld zwaaien en met de aanbesteding 'aan de haal gaan'. "Dan raken we al onze eigen ondernemers kwijt."

Kwaliteit achteruit

Sjaak Quaak (Sluis Lokaal) zag nog een ander bezwaar: "De ondernemers gaan het onderhoud uitstellen, als het einde van de termijn in zicht komt. Dan gaat de kwaliteit juist achteruit." Ook andere raadsleden denken dat het effect averechts is: "Waarom zou ik nog investeren", verwoordde Raoul Dufossé van de VVD de gevoelens van de huidige paviljoenhouders.
Robert Evers van de PvdA is daarvoor niet zo bang. "Ik denk dat het omwille van de kwaliteit juist goed is om een nieuwe vergunning uit te geven. Dat geeft een stimulans aan ondernemers om hun strandpaviljoens te vernieuwen."
De meeste raadsleden vroegen zich wel af waar de voorgestelde termijnen vandaan komen. "Waarom kies je voor 20 jaar en niet voor 30 jaar?" Wethouder Marian van Oostenbrugge, die wethouder Jack Werkman verving, beloofde de opmerkingen van de raad mee te nemen in de uitwerking van het beleidsplan.