Visser Rini (50) zegt zijn kotter vaarwel door strengere regels: 'Ik doe het met pijn in mijn hart'

Visser Rini Oreel uit Arnemuiden heeft vandaag na twintig jaar afscheid genomen van zijn viskotter, de ARM-18. Hij ziet door de regelgeving van Europa het niet meer zitten om uit te varen en te vissen. "De boot gaat naar de sloop in Gent. Ik doe het met pijn in mijn hart", zegt hij met tranen in zijn ogen. Samen met zijn familie zwaaide hij het schip uit bij de sluizen van Vlissingen.
Triest afscheid van ARM-18
De 50-jarige Oreel zegt dat hij van alles heeft meegemaakt al die jaren. "We zijn begonnen in de Zuidelijke Noordzee. Maar toen de pulsvisserij werd verboden, zijn we verhuisd naar de Noordelijke Noordzee, onder Noorwegen en Denemarken. Het mooiste was toch altijd wel met een vol ruim met vis hier de sluizen weer binnenvaren".

Met een sleepboot

Oreel neemt afscheid van zijn boot omdat er steeds strengere regelgeving komt vanuit Brussel. "Ik zie er geen toekomst meer in", vertelt hij. De ARM-18 wordt door een sleepboot naar Gent gevaren, hij kon de boot niet zelf daarheen varen. "Nee dat is te emotioneel. Ik heb gezegd als je haar gaat slopen dan haal je haar maar zelf op", zegt hij terwijl de boot uit de sluis vaart.
Oreel staat bij de sluis als hij ziet dat de ARM-18 de Westerschelde op vaart richting Terneuzen. "Het is toch een deel van je leven wat daar wegvaart, bah", zegt Oreel met een brok in zijn keel. Wat hij straks gaat doen weet hij nog niet. "Misschien toch weer iets in de visserij, dat zit gewoon in je."