ZB zet streep door info-avond over kerncentrales: spreker 'te partijdig'

Herrie over partijdigheid heeft ervoor gezorgd dat de ZB Bibliotheek van Zeeland op het allerlaatste moment een streep heeft gezet door een informatieavond over nieuwe kerncentrales in de Zak van Zuid-Beveland. Eén van de sprekers die daar zou aantreden, is Frits Otte van de actiegroep Borsele tot de Kern. 'Te partijdig', oordeelde betrokkenen bij de ZB.
ZB Zeeuwse Bibliotheek
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
Frits Otte van de actiegroep Borsele tot de Kern is naar eigen zeggen in december benaderd om samen met de ZB een Meet Up op te zetten over de inpassing van twee nieuwe kerncentrales in het landschap van de gemeente Borsele. Otte droeg drie sprekers aan, die vervolgens door de ZB werden uitgenodigd voor de bijeenkomst. Toen één van de sprekers afzegde, bood Otte aan dat hij het verhaal van die spreker zou verwoorden, aangezien Otte goed op de hoogte is van het verhaal van die spreker.
Uitnodiging: Passen er twee nieuwe kerncentrales?
'Passen er twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Landschap' staat op de uitnodiging die afgelopen weekend de deur uitging. De vraag stond centraal voor een zogenoemde Meet Up donderdagavond 2 maart in het gebouw van de Zeeuwse Bibliotheek aan de Kousteensedijk in Middelburg. De ZB houdt wel vaker zo'n informatieve Meet Up, waarin ze maatschappelijke vraagstukken van verschillende kanten wil belichten.
Op het allerlaatste moment, terwijl de uitnodigingen voor 2 maart al waren rondgestuurd, zette de ZB toch een streep door de bijeenkomst. "Bij nader inzien vonden we dat de balans in de bijeenkomst toch een beetje te veel in de richting ging van de tegenstanders van de komst van twee nieuwe kerncentrales bij Borsele", legt woordvoerder Anne Buteijn van de ZB uit. Volgens Buteijn hebben organisatoren zich toch net iets te veel laten 'meeslepen' door de actiegroep Borsele tot de Kern. "Als we er als ZB onze naam aan verbinden, moeten het wel een uitgebalanceerde bijeenkomst zijn."

Lidmaatschap van de Partij van de Arbeid

Volgens Frits Otte is daarna in een telefoongesprek gemeld dat hij als spreker te partijdig zou zijn, omdat hij lid is van de Partij van de Arbeid. Otte zegt het raar te vinden dat de ZB op het laatste moment twijfelt over de balans in het programma en dat zijn PvdA-lidmaatschap genoemd is. "De ZB heeft ons in december zelf benaderd, en ons gevraagd om sprekers aan te leveren. Ze wisten toch wie we waren? Bovendien sta ik daar niet namens de PvdA, maar namens Borsele tot de Kern." Anne Buteijn van de ZB ontkent stellig dat het partijlidmaatschap van Otte een rol speelt. "Er zijn zoveel mensen lid van een politieke partij."
Kerncentrale in Borssele - foto opnieuw gedownload
Kerncentrale in Borssele © ANP
Volgens Buteijn is nog aan Otte en de actiegroep Borsele tot de Kern aangeboden de bijeenkomst van 2 maart te verschuiven naar een andere datum. Dan zou de ZB in de gelegenheid zijn een nieuwe spreker erbij te zoeken. Dat aanbod sloeg Otte af. "We zijn al sinds december bezig met de voorbereiding. Dan is het raar dat ook andere sprekers op het laatste moment naar een andere datum moeten."
Buteijn erkent dat de gang van zaken geen schoonheidsprijs verdient. "We hebben in een brief dan ook onze excuses aangeboden aan Borsele tot de Kern."

Nieuwe locatie

Borsele tot de Kern houdt nu zelf een avond over de landschappelijke inpassing van twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Landschap. De bijeenkomst is ook op 2 maart, maar dan in het gebouw van de Latijnse School in Middelburg. Naast Otte staan dezelfde sprekers op het programma, die ook bij de Meet Up van de ZB zouden zijn: Martine Verweij van Topsector Energie en landschapsarchitect Marius Vrijlandt.