Rechter maakt gehakt van drankverbod Middelburg

Met een blikje bier door de stad lopen? Het gemeentebestuur van Middelburg wil het niet hebben, maar de regels die daarvoor zijn opgesteld kloppen niet, vindt de kantonrechter in Middelburg.
In Middelburg geldt een verbod voor het over straat lopen met drank
In Middelburg geldt een verbod voor het over straat lopen met drank © ANP
En daarom hoeft de 33-jarige man uit Sint-Annaland de boete van honderd euro, die hij op 7 november 2021 kreeg omdat hij met een flesje bier in zijn hand stond, niet te betalen.

Niet terecht

Die avond moesten de kroegen vanwege coronamaatregelen om twaalf uur dicht. "Ik stond daar in het tumult", vertelde de man. "Ik was iets gaan drinken met collega's. Ik wist helemaal niet dat ik geen flesje bij me mocht hebben." De politie bekeurde hem, discussie was zinloos. "En dat terwijl er om me heen mensen fakkels aanstaken, in lantaarnpalen klommen. Ik stond daar alleen maar. Ik vond het niet terecht."
In Middelburg geldt sinds 2015 een verbod op in het openbaar drinken van alcohol en het op straat meenemen van open flesjes of blikjes drank. Gemeenten kunnen zo'n verbod opnemen in de APV. Dat is, populair gezegd, het gemeentelijk wetboek. Daarbij moeten de gemeenten ook aangeven in welk gebied die regel geldt.

Vissen op zondag

En daar gaat het in Middelburg mis. "Iedereen die rechten heeft gestudeerd kent de uitspraak Wilnis-visser", zei de kantonrechter tegen de verbouwereerde man die dit juridische uitstapje niet had zien aankomen. "De gemeente Wilnis had destijds verboden om te vissen op zondag. In de hele gemeente. Dat mocht niet van de Hoge Raad, omdat dat zou betekenen dat je ook niet mocht vissen in je eigen achtertuin."
Dat beroemde arrest van de Hoge Raad dateert uit 1922. De Middelburgse kantonrechter heeft de Middelburgse APV erbij gezocht en kwam tot de ontdekking dat het drankverbod in Middelburg óók voor het hele grondgebied van de gemeente geldt. "Dan mag je dus niet drinken in je achtertuin en mag het provinciebestuur geen biertje drinken op het Abdijplein."
De regels zijn volgens de kantonrechter daardoor veel te ingrijpend in het privéleven van mensen. "De hele gemeente is veel te ruim genomen voor dit verbod. Ik ontsla u daarom van rechtsvervolging." De man kan zijn boete verscheuren.