Na 94 jaar sluit Louis de deuren van de enige supermarkt in Grijpskerke

Voor de laatste keer laat Louis Sanderse de thee, bananen en chocoladerepen over de toonbank gaan. Ondertussen worden er bedankkaarten en bloemen in zijn handen gedrukt. Zo gaat het de hele dag door in zijn buurtsupermarkt in Grijpskerke. Na 15.00 uur is het gedaan met de winkel en moet Grijpskerke het zonder supermarkt doen.
De supermarkt in Grijpskerke sluit na vandaag de deuren
Louis Sanderse moet de SPAR-supermarkt om verschillende redenen sluiten: "Fysiek heb ik heel veel klachten. Dat ging opspelen. En de energielasten zijn hoog. Bovendien is er geen opvolging. Ook komen er minder mensen. Het kon nog wel, maar het werd wel iets minder. Als je een onderneming op het dorp wil hebben, moet je het ook steunen. Dat werd door heel veel mensen wel gedaan, maar ook door heel veel mensen te weinig. Dat is jammer. Maar goed, dat is zo. Dat is de realiteit", vertelt hij.

Speciaal uit Luxemburg gekomen

De schappen raken steeds leger. Toch heeft Sanderse niets te klagen over de klandizie vandaag. Veel trouwe klanten vullen voor de laatste keer hun winkelwagen. Johanna van Sabben is al vijftig jaar klant en heeft daarmee alle generaties Sanderse in de supermarkt meegemaakt: "Z'n grootvader, z'n vader en hijzelf." Ze woont in Luxemburg, maar is vandaag speciaal naar Grijpskerke gekomen: "Om Louis te bedanken. Het is een beetje verdrietig. Ook voor hem, als klein jongetje kende ik hem al."
Louis Sanderse, supermarkt Grijpskerke
Louis Sanderse sluit na vandaag de supermarkt in Grijpskerke © Omroep Zeeland
Sanderse denkt dat de inwoners van Grijpskerke vooral het contact gaan missen: "Mensen raken het sociale punt kwijt. Het praatje, de lach, de traan. Mensen komen elkaar in de winkel tegen." Dat betreurt hij: "Het is jammer dat het sluit, het is echt jammer."
Toch sluit hij de winkel met een opgeheven hoofd: "Deze laatste uren zijn heel mooi. Mensen komen met cadeautjes, bloemen, er worden kaarten uitgedeeld. Dat doet je wel goed."
Louis Sanderse Grijpskerke
Louis Sanderse met zijn oorkonde © Omroep Zeeland
Om kwart voor drie verzamelt een menigte van inwoners zich voor de supermarkt. Als verrassing wordt Sanderse meegenomen naar de tegenoverliggende kerk. Daar wordt hij voor het oog van een bomvolle zaal benoemd tot Lid Van De Orde Van Verdienste in Grijpskerke. Ook wordt hij toegesproken en toegezongen: "We hebben al genoeg gerouwd om het vertrek van de supermarkt. We gaan nu terugblikken op de leuke tijden in de supermarkt", klinkt het.

Eerst fit worden

Wat de 55-jarige Sanderse hierna gaat doen, weet hij nog niet: "Dat laat ik nog open. Ik wil eerst fit worden en fit blijven. Daarna kan ik kijken wat er op m'n pad komt. Als er iemand een goede suggestie heeft, mogen ze altijd langskomen", zegt hij lachend. Het is nog niet duidelijk wat er met het supermarktpand gaat gebeuren.