Bloemrijke dijken zijn minstens net zo sterk als grasdijken, constateren onderzoekers

Geen groene biljartlakens meer, maar dijken vol kleurrijke en geurende bloemen en kruiden. Zo gaan onze dijken er in de toekomst misschien wel uitzien. Onderzoekers zien na de eerste resultaten van een onderzoek al dat dijken waar bloemen en kruiden groeien, steviger zijn dan de huidige dijken waar alleen gras op groeit.
Proef stevigheid soortenrijke dijk
Proef stevigheid soortenrijke dijk © Nils van Rooijen
Nils van Rooijen is één van de onderzoekers van het project Future Dikes. Daarbij wordt gekeken naar hoe de stevigheid van bloemen en kruiden kan bijdragen aan de stevigheid van de dijken. De proef loopt deze week nog, maar nu is al te zien dat de dijken niet 'kapot te krijgen zijn'.

Ook veelbelovend voor Zeeland

Hoewel onze zeedijken heel anders zijn dan de rivierdijk waar het nu op wordt getest, is de proef ook veelbelovend voor onze provincie. "We testen verschillende plekken op de dijk nu met een stormsimulator. Daar gaat 25 miljoen liter water in een paar dagen tijd overheen, evenveel als tien olympische zwembaden. Dat is gelijk aan dezelfde krachten tijdens een storm. En de proefdijk met bloemen en kruiden kan dat aan", legt Van Rooijen uit.
Ze onderzoeken voornamelijk soorten die van nature voorkomen en groeien op dijken, zoals knoopkruid, margriet, en knolboterbloem. Te zien is dat het wortelstelsel van die bloemen en kruiden bijdraagt aan de stevigheid. "Het is een soort gewapend beton. De wortels ervan gaan dieper dan gras, tot zestig centimeter en soms wel anderhalve meter diepte. Dat zorgt voor een goede verankering van de bodemlagen waaruit de dijk is opgebouwd."
Proef stevigheid soortenrijke dijk
De wortels zorgen voor een goede verankering van de bodemlagen © Nils van Rooijen
De proef is onderdeel van het hoogwaterbeschermingsprogramma. Daarin werken de 21 Nederlandse waterschappen en Rijkswaterstaat samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie ooit sinds de Deltawerken. De komende jaren worden er honderden kilometers aan dijken versterkt. "Wij bekijken met deze proef bijvoorbeeld ook welke soorten je het beste kunt combineren op de verschillende plekken in het land, om per soort dijk de optimale stevigheid te krijgen."

Goed nieuws voor biodiversiteit

Voorop staat natuurlijk de veiligheid van de dijken, maar volgens Van Rooijen is het een echte win-win situatie voor de natuur. Bloemrijke dijken bevorderen namelijk de biodiversiteit. Dan blijft de vraag over waarom dit nog niet eerder is getest? "Het idee om op dijken meer soorten te laten groeien is al veel eerder bedacht. Maar we hebben nu de tijd mee. Meer biodiversiteit en beter voor de natuur zorgen speelt nu veel meer dan jaren geleden."