Geen Bredabus in verkiezingsprogramma's: 'D'n overkant snapt niet hoe belangrijk de bus voor ons is'

Hij rijdt van Hulst naar Breda en weer terug: de Bredabus. Een bus die jaarlijks zo'n één miljoen euro kost en op termijn 1,6 miljoen euro gaat kosten. In Zeeuws-Vlaanderen is bijna iedereen voorstander van het behoud van de bus. Toch zijn er bij de aankomende Provinciale Statenverkiezingen slechts vijf partijen die de bus hebben opgenomen in hun verkiezingsprogramma.
Bredabus Zeeland Kiest
Bredabus © Omroep Zeeland
PvdA/GroenLinks, BBB, SP, ChristenUnie en D66 hebben het behouden van buslijn 19 specifiek in hun verkiezingsprogramma staan. Andere partijen hebben er helemaal niets over geschreven of hebben het alleen in het algemeen over het hele Zeeuwse busvervoer.

CDA Hulst teleurgesteld

Opvallend is dat het CDA provinciaal voor dat laatste heeft gekozen, terwijl de lokale afdeling van het CDA in Hulst al jaren strijdt voor het behoud van de bus. Carry Nijskens is raadslid voor het CDA in Hulst en had speciaal om het vermelden van de buslijn gevraagd. In december kreeg ze het verkiezingsprogramma onder ogen en zag ze dat de bus er niet in opgenomen was. "Ik vond het heel erg jammer dat 'ie er niet in stond. We doen zo ons best voor het behoud van deze Bredabus. Ook zodat onze studenten naar school toe kunnen gaan."

'Niet apart noemen Bredabus is logisch'

Volgens Arne Crutzen, kandidaat-statenlid voor het CDA en woonachtig in Hulst, is het 'niet meer dan logisch' dat de Bredabus niet specifiek genoemd wordt. "Wij hebben bewust niet één specifieke buslijn vermeld juist omdat wij alle bussen die belangrijk zijn voor de leefbaarheid willen behouden. Dus ook de Bredabus."

Niet zo logisch

Maar andere partijen zien dat anders. Zoals fractievoorzitter en lijsttrekker Ger van Unen, van de SP in de Staten. "Ik weet hoe verkiezingsprogramma's gemaakt worden. Als iemand vindt dat het erin moet staan dan brengen ze het in stemming. En als er dan niet vóór wordt gestemd, dan is de meerderheid tegen. Dus ze kunnen roepen voor de bühne wat ze willen, maar het staat gewoon niet in hun verkiezingsprogramma."

Politiek verslaggever Heiko Strietman over de strijd om de kiezer:

Dat al die andere partijen niet specifiek in hun programma zetten dat deze bus moet blijven is ergens helemaal niet zo gek. Het kost per jaar zo'n één miljoen euro om de bus te laten rijden. Op termijn lopen de kosten voor het behoud van de bus op naar 1,6 miljoen euro per jaar, zo is de verwachting.
Als je deze buslijn noemt, waarom dan niet ook een andere buslijn op Tholen of op Noord-Beveland? Het is dus aan de ene kant een dilemma voor partijen en aan de andere kant een veilige keuze om iets niet specifiek te noemen. Je kunt er immers niet op worden afgerekend als je na de verkiezingen toch een andere keuze maakt.
Maar als je spreekt met studenten uit Hulst en in je achterhoofd houdt hoe graag de huidige (coalitie)partijen jongeren willen behouden in Zeeland, dan zou je verwachten dat meer partijen de bus specifiek genoemd zouden hebben. Iemand uit Hulst zei tegen mij: "Jullie aan d'n overkant snappen niet hoe belangrijk dat die bus voor ons is." Kijkend naar de verkiezingsprogramma's kun je die persoon daar geen ongelijk in geven.
Voor Lizo Koppejan, lijsttrekker van de ChristenUnie is het helder. Hij doet voor het eerst mee als lijstrekker en spreekt als basisschooldirecteur in Axel veel Zeeuws-Vlamingen. Wat hem betreft en volgens het partijprogramma, moet de bus behouden blijven. "Laten we Zeeuws-Vlaanderen serieus nemen en laten we zorgen dat het openbaar vervoer, waaronder de Bredabus, voor Oost-Zeeuws-Vlaanderen behouden blijft."