Provincie in brief aan gemeenten: kom met extra locaties asielopvang

Zeeuwse gemeenten moeten meer asielzoekers opvangen. De Commissaris van de Koning, Han Polman, heeft de gemeenten een brief gestuurd met daarin een dringende oproep. Van dwang is nog geen sprake. Polman gaat ervan uit dat de gemeenten zelf met oplossingen komen, zei hij in het radioprogramma Zeeland komt thuis.
Asielzoekers
Noodopvang van asielzoekers in de Zeelandhallen in Goes © ANP
De taakstelling per 1 januari 2024 voor Zeeland is 1.422 opvangplekken. Op dit moment herbergt de provincie 1.330 asielzoekers. Zij zitten in reguliere opvangcentra en in noodopvanglocaties. Veel van die plekken dreigen dit jaar weg te vallen, waarmee het aantal bedden terug zou kunnen lopen tot 510.

Snel duidelijkheid

"Er moet dus dringend actie worden ondernomen", schrijft Polman in zijn brief. Hij wil dat gemeenten alles doen om de huidige locaties langer open te houden en nieuwe locaties te zoeken. Uiterlijk 17 maart moeten de gemeenten daar duidelijkheid over geven.
Gemeenten kunnen bestaande gebouwen gebruiken voor de opvang van asielzoekers, maar kunnen ook stukken grond aanwijzen. Daar kan het COA dan woonunits neerzetten. Ook aanlegplekken voor (rivier)cruiseschepen zijn mogelijk.
De plekken moeten op 1 januari gereed zijn. Toch wil Polman komende maand al duidelijkheid hebben. "Juist om paniekvoetbal te voorkomen", zei hij op de radio.

'Satelliet-locaties'

Voor de langere termijn zijn eind vorig jaar al afspraken gemaakt over asielzoekerscentra in Terneuzen, Middelburg en Goes. Maar daarbij werd uitgegaan van instroomaantallen die te laag zijn, zo blijkt nu. De drie gemeenten zeggen dat ze geen hogere aantallen aankunnen en daarom moeten er in omliggende gemeenten 'satelliet-locaties' komen, schrijft Polman in zijn brief.
Daarnaast is er grote behoefte aan kleinschalige locaties voor de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. De gemeente Veere liet vorige week al weten zo'n opvang mogelijk te willen maken en is op zoek naar een geschikte locatie.
"Met name voor kinderen denk ik dat we in Zeeland een extra stap kunnen zetten", aldus Polman op de radio.