'Levensgevaarlijk om zonder gids Verdronken Land van Saeftinghe in te lopen'

Het is levensgevaarlijk om zonder gids het Land van Saeftinghe in te lopen. Dat vertelt Carla van Deuren den Hollander van Stichting Het Zeeuwse Landschap naar aanleiding van de twee wandelaars die gered moesten worden met een helikopter. Volgens Van Deuren den Hollander kun je makkelijk verdwalen en is het getijdenverschil erg verraderlijk.
Op excursie in het Verdronken Land van Saeftinghe
Op excursie in het Verdronken Land van Saeftinghe © Omroep Zeeland
Ze is zelf ook gids en kent het gebied op haar duimpje. "Het is een uitgestrekt en groot gebied van zo'n 3.600 hectare. Je kunt makkelijk verdwalen in al die geulen. Bovendien is het een gebied met het grootste getijdenverschil van Nederland", vertelt ze in het radioprogramma Zeeland wordt Wakker. Volgens de gids is het gemiddelde getijdenverschil bijna vijf meter. "En tijdens springtij is dat nog meer."

Gidsen kennen de getijden

Daarom raadt ze iedereen aan om toch met een gids het gebied in te gaan. "Je mag wel zonder gids gebied in, maar dat is beperkt. Er zijn een aantal paden waar je mag lopen en zelfs daar is het oppassen. Bij springtij kan ook die route onder water komen te staan."
Toch snapt ze ook wel dat mensen zonder gids het gebied in willen. "Het is een uitdagend gebied. Als je het eerste stukje geproefd hebt, nodigt het uit om verder te gaan. Maar wees dan slim en ga terug en ga met een gids het gebied in. Die kent het gebied en de getijden. Dan loop je niet het risico dat je gered moet worden."