Café James in Terneuzen voor het eerst open: Speciaal voor James (18) en alle andere Zeeuwen met autisme

Terneuzen heeft er een café bij: Café James. Het is een café speciaal voor Zeeuwen met autisme. Esther Vlaander is er drie jaar mee bezig geweest om het initiatief van de grond te krijgen. Haar zoon James heeft autisme. Vanavond is het café voor de eerste keer open.
Café James
Esther is drie jaar mee bezig geweest met het opzetten van café James. © Omroep Zeeland
Café James zit in buurtcentrum De Kameleon en bestaat uit twee ruimtes. Een dansvloer met discolampen en een muziektafel. En een aparte ruimte met onder meer airhockey, een voetbaltafel een snookertafel en twee spelcomputers.
Esther is blij met die twee ruimtes. "Mochten de bezoekers de muziek beu zijn en zich willen terugtrekken, dan kan dat. Dat is heel fijn."
Café James
Afbeelding ter illustratie © Omroep Zeeland
Zaterdag 25 februari was de officiële opening. Vanavond verwacht Esther zeker twintig bezoekers. "Van twintig tot vijftig jaar. Hier uit Terneuzen, maar van buiten. Bijvoorbeeld uit Goes." Het geeft volgens haar aan dat er behoefte aan is.
Drie jaar lang heeft ze zich ingezet om Café James voor elkaar te krijgen. "Dat komt deels door corona. Maar ook doordat ik me een beetje verkeken heb op de hoeveelheid werk die er in gaat zitten om dit voor elkaar te krijgen."

Minder flikkerende lampen

Café James heeft minder prikkels dan een 'gewoon' café. Het zit hem in kleine dingen. Esther: "De lampen flikkeren iets minder vaak. Dat is prettiger." Ze is het café begonnen voor haar zoon James. Omdat er voor hem, een puber met autisme, weinig was in de omgeving. James is inmiddels 18 jaar. "Voor hem zou het mooier zijn geweest als het drie jaar terug al open was gegaan. Hij is nu wat ouder, zoekt al andere uitgaansplekken. Maar hij is trots en heeft er zin in vanavond. En ik ook."
Café James
De lampen flikkeren iets minder vaak. Dat is wat prikkelarmer © Omroep Zeeland
Voorlopig is Café James één keer in de maand geopend.
Vanavond, 18 maart dus voor de eerste keer. Daarna op 15 april, 20 mei en 17 juni.
Verzoek is of mensen zich van tevoren willen aanmelden via cafejames2023@gmail.com.