Oud-prof Siebe Schets lijdt aan de sluipmoordenaar onder de voetbalblessures

Kraakbeenschade: voor ambitieuze voetballers is het zo'n beetje de ergst denkbare nachtmerrie, zeker rondom de knie. De pijn zit hem niet alleen in het gewricht, weet Siebe Schets sinds een aantal maanden. De oud-prof is met voetbalpensioen, sinds hij te horen kreeg dat het onverstandig is om nog langer op het veld te staan. Anders zijn de gevolgen mogelijk niet te overzien.
Oud-prof Siebe Schets lijdt aan de sluipmoordenaar onder de voetbalblessures
Op 4 augustus vorig jaar ging het mis voor Schets. De aanvaller zat middenin de voorbereiding op het nieuwe seizoen bij zijn nieuwe club HSC'21. "Het ging best goed en ik had weer veel plezier", vertelt Schets. "We speelden tegen Jong FC Twente en in het begin van de wedstrijd maakte ik een een actie, waarbij op de buitenkant van mijn voet landde. Ik hoorde het knakken, maar het deed niet heel veel pijn."
Na de wedstrijd werd zijn knie dikker en de volgende dag had Schets veel pijn en die pijn bleef aanhouden. "Uiteindelijk bleek dat er een scheur in mijn meniscus zat, mijn kruisbanden waren opgerekt en er een stuk kraakbeen was afgebroken." Schets: "De dokter zei toen eigenlijk al dat het niet verstandig was om ooit nog aan contactsport te doen."
Kraakbeen is weefsel rondom de knie dat moeilijk herstelt. Dat komt omdat er geen bloedvaten en zenuwen in zitten. Het is een soort kokosachtige laag waardoor gewrichtsvlakken makkelijker over elkaar kunnen glijden. Operaties zijn voor chirurgen een stuk lastiger dan bijvoorbeeld de behandeling van een kruisband of meniscus, andere bekende knieblessures in de voetbalwereld,

Beenmerg als kraakbeen

Dat was even slikken voor Schets. Heel zijn leven staat tot dan toe in het teken van voetbal. Als jonge jongen doorliep hij de jeugdopleidingen van de JVOZ, Feyenoord en FC Twente. De aanvaller scoorde twee doelpunten in de Keuken Kampioen Divisie en was bezig naam te maken in de top van het amateurvoetbal. "Ik heb het nu een plekje kunnen geven, voetballen gaat het voorlopig niet worden. Ik ben twee keer geopereerd. Er is beenmerg verplaatst naar mijn knie dat moet dienen als kraakbeen, want kraakbeen dat groeit niet meer terug."
voetbal
Siebe Schets (rechts) in het shirt van Go Ahead Eagles © Orange Pictures
Maar er veranderde nog meer in het leven van de uit Vlissingen afkomstige Schets. Hij woonde en werkte in het oosten van het land. Hij had daar veel vrienden gemaakt in de tijd dat hij daar voetbalde voor FC Twente. "Maar toen de voetbal wegviel, ben ik gaan nadenken over wat ik wilde", legt Schets uit. "Vrienden en familie wonen hier in Zeeland en dat trok me eigenlijk ook wel weer."

Zes centimeter dunner

Nu is Schets terug, woont hij in Middelburg en van die keuze heeft hij nog geen seconde spijt gehad. "Ik focus me nu op mijn herstel en ik wil pijnvrij zijn in het dagelijks leven. Het gaat nu redelijk goed, maar er mist kracht in mijn been. Ik ben veel spiermassa kwijt, zo is mijn been ook bijna zes centimeter dunner geworden. Maar ooit hoop ik, al is het op een lager niveau, nog te kunnen voetballen", besluit Schets.
Voetbal Siebe Schets
Siebe Schets hier in het shirt van Excelsior'31 © Orange Pictures
Siebe Schets speelde 21 wedstrijden in het betaald voetbal. Dat deed hij namens FC Dordrecht en Go Ahead Eagles. Daarin scoorde hij twee keer. In 2021 speelde hij nog in de Derde Divisie voor GOES, maar dat seizoen werd vroegtijdig afgebroken vanwege corona. Andere clubs waar hij nog voor uitkwam zijn Kozakken Boys en Excelsior'31. Voor HSC'21 speelde hij geen officiële wedstrijd vanwege de opgelopen blessure.