ZeelandJazz heeft programma 51ste editie rond: 'Het genre is niet zo bekend als je zou denken'

Over een paar maandjes is het zover. Dan staat onze provincie weer in het teken van jazz. In juni vindt festival ZeelandJazz voor de 51ste keer plaats in Terneuzen en Middelburg. Volgens organisator Maurits Portier is het erg belangrijk om het genre onder de aandacht te brengen, want er heersen nog allerlei misverstanden.
Marta Arpini - ZeelandJazz 2022
Marta Arpini tijdens ZeelandJazz 2022 © John Bosch
De samenstelling van het programma was niet moeilijk, zegt Maurits Portier: "Nee, het aanbod is enorm. We hebben in Nederland veel opkomend talent. Die krijgt vooral de ruimte in het Middelburgse weekend. Maar we hebben ook traditionele dixielandorkesten en Amerikaanse jazzbands kunnen contracteren."
De organisatie is met name blij met de komst van Ronald Snijders, de dwarsfluitist van Surinaamse afkomst. Hij won dit jaar de Boy Edgarprijs, de belangrijkste Nederlandse prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek. Jan Akkerman speelt een gratis concert op akoestische gitaar in de Pit in Terneuzen. De Amerikaanse trombonist Steve Turre staat met een jonge band op het podium van de Middelburgse Schouwburg.
We willen mensen kennis laten maken met jazz in al zijn vormen en verschijningen, van traditie tot aan jong en modern en dansbaar
Maurits Portier - ZeelandJazz
De missie van het festival is om de verscheidenheid van jazz te laten horen. Het genre is niet zo bekend als je zou denken, zegt Maurits Portier: "Bij jazz denken mensen toch vaak aan dixieland, piepknor-muziek of North Sea jazz-achtige dingen. Er is zo veel en het is zo divers. We willen mensen kennis laten maken met jazz in al zijn vormen en verschijningen, van traditie tot aan jong en modern en dansbaar."
De buitenoptredens van ZeelandJazz zijn gratis. Voor de optredens in Porgy en Bess en De Pit in Terneuzen en De Spot en de Schouwburg in Middelburg heeft de organisatie ervoor gekozen de prijzen laag te halen. "We hebben natuurlijk te maken met stijgende prijzen, maar dankzij diverse sponsoren en subsidiegevers kunnen we 15 en 12,50 euro rekenen. Dat zijn toch bedragen waar je tegenwoordig bijna niet meer de deur uit kan."

Zeeuwse muzikanten

ZeelandJazz opent met een optreden van het ZeelandJazz Festival Orkest. Dat wordt ieder jaar samengesteld uit Zeeuwse muzikanten die het landelijk goed doen op jazzgebied, zoals de saxofonisten Jasper van Damme, Jan Menu, Stephanie Francke en Paul van der Feen. Het orkest staat onder leiding van Martin Fondse, de Componist des Vaderlands. Hij heeft ook de muziek samengesteld voor de opening in Terneuzen.
Festival ZeelandJazz is dit jaar van 9 t/m 11 juni in Terneuzen, en van 16 t/m 18 juni in Middelburg.
Maurits Portier vertelt over het programma van ZeelandJazz in Terneuzen en Middelburg
ZeelandJazz 2022
Juggets Jazzband tijdens ZeelandJazz 2022 © John Bosch