Zetelpeiling Zeeland: VVD groeit, CDA blijft gelijk, PvdA/GroenLinks samen iets kleiner

Groei voor de VVD, het CDA behoudt het huidige aantal Statenzetels en een klein verlies voor PvdA/GroenLinks in Zeeland. Het zijn de opvallendste resultaten uit een onderzoek van het programma EenVandaag (AVROTROS) en onderzoeksbureau Ipsos. De BoerBurgerBeweging (BBB) komt met drie zetels de Zeeuwse politiek binnen en 50PLUS verdwijnt eruit.
Zetelpeiling in Zeeland door EenVandaag en Ipsos, graphic 1
Zetelpeiling in Zeeland door EenVandaag en Ipsos © Omroep Zeeland
Volgens de peiling groeit de VVD van de huidige vier naar zeven zetels. Het CDA behaalde bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 zeven zetels en houdt die ook. CDA Zeeland is wat dat betreft uniek. Peilingen in andere provincies laten een verlies zien voor de christendemocraten.
De PvdA kreeg in 2019 vier zetels en GroenLinks twee zetels. Samen zitten ze nu dus met zes zetels in Provinciale Staten. De samenwerking die de partijen in onze provincie zijn aangegaan levert volgens de peiling geen zetelwinst op, want PvdA/GroenLinks haalt vijf zetels binnen.
Presentator Charlotte Nijs presenteert de zetelpeiling voor Zeeland in de studio van EenVandaag:
Zetelverdeling Zeeland volgens onderzoek EenVandaag en Ipsos
FVD behaalde in 2019 een monsterzege en kwam met vijf zetels Provinciale Staten binnen denderen. Maar de partij brokkelde de afgelopen periode af en heeft nu, voor de verkiezingen, nog maar drie zetels over. Na 15 maart zou daar slechts één zetel van overblijven.
Nieuwkomer BBB herhaalt volgens de peiling de entree van FVD van vier jaar geleden, zij het iets bescheidener. De partij komt binnen met drie zetels. 50PLUS, in 2019 nog goed voor twee zetels, behaalt volgens de peiling van EenVandaag en Ipsos geen zetel meer en zou verdwijnen uit Provinciale Staten.
Zetelpeiling in Zeeland door EenVandaag en Ipsos, graphic 2
Zetelpeiling in Zeeland door EenVandaag en Ipsos © Omroep Zeeland
Jeroen Kester, onderzoeker bij EenVandaag duidt de uitslag van het onderzoek als volgt:
"Opvallend is dat landelijke coalitiepartijen het niet slecht doen in Zeeland. Als we Zeeuwen vragen wat ze nu zouden stemmen als er Provinciale Statenverkiezingen zijn, verliest het CDA, anders dan in de meeste provincies, geen zetels. Succes voor de VVD zien we in meer provincies in het zuidwesten. Forum voor Democratie levert bijna alle in 2019 behaalde zetels weer in, iets wat we in alle provincies tegenkomen."
"Nieuwkomer BBB zet met drie zetels voet aan Zeeuwse grond, maar die winst is niet zo groot als in andere niet-Randstadprovincies. PvdA en GroenLinks doen samen mee. Zij komen samen nu op vijf zetels, ongeveer evenveel als zij apart van elkaar haalden bij de verkiezingen in 2019."
Aftrap CDA campagne Provinciale Statenverkiezingen minister Wopke Hoekstra
Minister Wopke Hoekstra luistert hoe lijsttrekker Jo-Annes de Bat de CDA-leden toespreekt © Omroep Zeeland
Zetelpeiling is geen voorspelling verkiezingsuitslag
De zetelpeiling is geen voorspelling van de verkiezingsuitslag. Het geeft vooral een indicatie van de politieke verhoudingen op het moment van peilen. Aan het onderzoek deden 259 inwoners van de provincie mee.
De gegevens zijn verzameld van 17 tot en met 27 februari. De marge is gemiddeld twee zetels per partij: voor de grotere partijen zijn de marges iets groter, voor kleinere partijen juist kleiner. Dat betekent dat niet met zekerheid gezegd kan worden dat de PVV een zetel wint, maar wel dat de VVD nu groter is dan in 2019.
De resultaten zijn per provincie gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en geven daarmee een goed beeld van de verhoudingen in de provincie.