Lijsttrekkers liggen niet wakker van peiling: 'Ik laat me de kop niet gek maken!'

"We zien wel hoe de wereld wakker wordt op 16 maart", reageert lijsttrekker Anita Pijpelink van PvdA/GroenLinks op de peiling van onderzoeksbureau Ipsos. Het onderzoek dat het bureau samen heeft gedaan met televisieprogramma EenVandaag voorspelt dat de samenwerkende partijen een zetel verliezen na de Provinciale Statenverkiezingen. Maar Pijpelink ligt er niet wakker van, net als de lijsttrekkers van CDA en VVD.
Peiling provinciale verkiezingen
Anita Pijpelink (PvdA/GroenLinks), Dick van der Velde (VVD) en Jo-Annes de Bat (CDA) liggen niet wakker van een peiling © Omroep Zeeland
Zo zegt Dick van der Velde van de VVD: "Peilingen zijn slechts peilingen, ik vind het lastig om er iets over te zeggen." Terwijl zijn partij in het onderzoek het beste naar voren komt. De partij zou namelijk groeien van vier naar zeven zetels. "Natuurlijk is dat leuk wakker worden," zegt hij. "Maar het is natuurlijk afwachten of het waarheid wordt."
Ook Jo-Annes de Bat wacht het liever af. In de peiling zou CDA de huidige zeven zetels behouden. "We hebben altijd geroepen dat we als CDA acht zetels kunnen halen, een zetel winst. En we denken nog steeds dat we in Zeeland kunnen groeien, tegen de landelijke trend in." Volgens hem moedigt de peiling hem alleen maar aan om door te zetten.
Een daling zou niet verrassend zijn met wat er landelijk allemaal in de partij is gebeurd, maar dat we zo ver dalen geloof ik niet
Rens Reijnierse van 50PLUS
Rens Reijnierse van 50PLUS is stelliger. Hij gelooft niet in de peiling. Zijn partij zou twee zetels verliezen en zou in dat geval dus niet terugkeren in Provinciale Staten. "Een daling zou niet verrassend zijn met wat er landelijk allemaal in de partij is gebeurd, maar dat we zo ver dalen geloof ik niet!" Hij heeft er vertrouwen in dat hij na de verkiezingen één zetel overhoudt.

'Samenwerken loont'

Anita Pijpelink van PvdA/GroenLinks vindt het goed dat deze peiling nu wordt gepubliceerd, twee weken voor de verkiezingen. "Dan weet je wat je als kiezer te doen staat." In 2019 kreeg de PvdA vier zetels en GroenLinks twee zetels. Volgens de peiling zouden ze er samen vijf overhouden. "Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen hebben we ook gezien dat de samenwerking loont, dus ik heb er alle vertrouwen in. Ik laat me de kop niet gek maken."
Bovendien is er volgens Pijpelink momenteel weinig tijd om bezig te zijn met voorspellingen. "Ik ben nu vooral bezig met campagne voeren."
De zetelpeiling van onderzoeksbureau Ipsos en het programma EenVandaag (AVROTROS) is geen voorspelling van de verkiezingsuitslag. Het geeft vooral een indicatie van de politieke verhoudingen op het moment van peilen. Aan het onderzoek deden 259 inwoners van de provincie mee.
De gegevens zijn verzameld van 17 tot en met 27 februari. De marge is gemiddeld twee zetels per partij: voor de grotere partijen zijn de marges iets groter, voor kleinere partijen juist kleiner. Dat betekent dat niet met zekerheid gezegd kan worden dat de PVV een zetel wint, maar wel dat de VVD nu groter is dan in 2019.
De resultaten zijn per provincie gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en geven daarmee een goed beeld van de verhoudingen in de provincie.