Zo gaat het nieuwe ziekenhuis Bravis eruitzien

De ontwerpen voor het nieuwe Bravis-ziekenhuis in Roosendaal zijn gepresenteerd. Het wordt een gebouw met vier verdiepingen, gebouwd in een klavervorm. Het nieuwe ziekenhuis krijgt enkel nog één- en tweepersoonskamers. Het ziekenhuis in Roosendaal komt in de plaats van het Bravis-ziekenhuis in Bergen op Zoom.
Schets ontwerp nieuw ziekenhuis Bravis Roosendaal
Schetsontwerp van nieuwe ziekenhuis Bravis in Roosendaal © Bravis
Het ziekenhuis krijgt twee hoofdingangen op de begane grond. Die zijn bedoeld voor de spoedeisende hulp, de huisartsenpost, het restaurant, de beeldvormende technieken en het dialysecentrum. Op de eerste verdieping komt een hoofdingang, bereikbaar vanuit de parkeergarage, voor de poliklinieken. Op de bovenste etages komen de operatiekamers, de Intensive Care en de verpleegafdelingen.

Meer mogelijkheid voor digitale spreekuren

Het ziekenhuis wordt ingericht op flexibel werken. Zo worden de spreekkamers in de polikliniek geschikt voor verschillende medisch specialisten en komen er meer mogelijkheden voor digitale spreekuren.
Zowel de polikliniek als de verpleegafdelingen worden zo ingericht dat die makkelijker kunnen worden vergroot of verkleind wanneer opschaling en afschaling van bepaalde zorg nodig is.
Schets ontwerp nieuwe ziekenhuis Bravis Roosendaal
Schets ontwerp nieuwe ziekenhuis Bravis Roosendaal © Bravis
Veel commotie gaf drie jaar geleden de beslissing van het ziekenhuisbestuur om de locatie Bergen op Zoom te verlaten. Tholenaren zien met grote zorg de afstand tot het ziekenhuis toenemen. Het ziekenhuisbestuur kiest ervoor om de twee bestaande locaties in Bergen op Zoom en Roosendaal samen te voegen. Het nieuwe ziekenhuis komt aan een nieuwe afrit van snelweg A58 in buurtschap De Bulkenaar. De zorgorganisatie wil de dure voorzieningen - zoals de intensive care, operatiekamers en de spoedeisende hulp - niet dubbel openhouden.
kaartje afstanden ziekenhuis Bravis Stavenisse Anna Jacobapolder
Afstand naar ziekenhuis neemt toe voor Tholenaren © Omroep Zeeland
Het nieuwe ziekenhuis gaat 200 tot 300 miljoen euro kosten en moet medio 2029 klaar zijn. Het definitieve ontwerp wordt komende zomer gemaakt. De start van de bouw is gepland in 2026.