Zeeuwse ziekenhuizen doen niet mee aan landelijke staking, maar andere acties zijn niet uitgesloten

De Zeeuwse ziekenhuizen doen niet mee aan de landelijke staking op 16 maart. Op die dag voert het personeel van 64 ziekenhuizen actie voor een betere cao. Volgens een woordvoerder van vakbond NU'91 waren de Zeeuwse ziekenhuismedewerkers wel bereid om mee te doen, maar kon er niet op tijd een actiecomité samengesteld worden.
Adrz exterieur ziekenhuis Goes
De Zeeuwse ziekenhuizen doen niet mee met de staking © Omroep Zeeland
De staking was eerder al aangekondigd, maar de datum was nog niet bekend. De dichtstbijzijnde ziekenhuizen waar er die dag wél gestaakt wordt zijn de twee locaties van Bravis in Bergen op Zoom en Roosendaal.
Dat de Zeeuwse ziekenhuizen niet meedoen met de staking, betekent volgens vakbond NU'91 niet dat er helemaal geen actie wordt gevoerd. Zo acht hij het mogelijk dat er bijvoorbeeld zitstakingen georganiseerd worden.

24 uur staken

De staking van het ziekenhuispersoneel begint op donderdag 16 maart om 08.00 uur en zal 24 uur duren, meldt vakbond FNV. Op de 64 ziekenhuislocaties waar het personeel die dag staakt, wordt gewerkt alsof het een zondag is. Dat betekent dat alleen spoedeisende hulp doorgaat. Het aantal afdelingen dat meedoet aan de actie verschilt per ziekenhuis, zegt FNV.
Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU'91 en werknemersorganisatie FBZ houden deze staking, omdat werkgeverskoepel NVZ de eisen van de vakbonden niet heeft ingewilligd. Het conflict draait om loon en werkdruk.

Loonsverhoging

De bonden eisen een loonsverhoging van tien procent voor één jaar en 100 euro bruto per maand. Ook willen de bonden dat werknemers die met het openbaar vervoer reizen de volledige reiskosten vergoed krijgen. Datzelfde geldt voor parkeerkosten. Ook moet de werknemer het recht krijgen op onbereikbaarheid, op momenten dat hij of zij niet is ingeroosterd.