Kritiek op financiële oogkleppen gemeente Terneuzen

De gemeente Terneuzen stelt 150.000 beschikbaar om maatschappelijke instellingen te steunen. Dit bedrag is bedoeld als bijzondere compensatie voor de prijsinflatie van 2022. Enkele raadsleden zijn het niet eens met de voorwaarden die worden gesteld: "Er wordt alleen gekeken naar sport- en cultuurinstellingen, terwijl het geld vrij besteedbaar is."
Het gemeentehuis in Terneuzen
Het gemeentehuis in Terneuzen © Saskia Strack
Meerdere verenigingen hebben zich bij de gemeente Terneuzen gemeld voor de compensatieregeling. Volgens SGP-raadslid Dert Vlaander vallen er echter te veel partijen buiten de boot: "Onderwijsinstellingen, dorpshuizen en levensbeschouwelijke instellingen komen niet in aanmerking. Terwijl deze vanwege de gestegen kosten het hoofd niet boven water dreigen te kunnen houden."
De gemeente vergeet hiermee volgens Vlaander het belang van vele instellingen: "De leefbaarheid van onze gemeente wordt aanzienlijk vergroot. Ze organiseren tal van activiteiten om bijvoorbeeld eenzaamheid tegen te gaan." Ook Johan Hessing (50PLUS) vindt dat er ruimer gekeken moet worden: "We moeten geen onderscheid maken. Als er een regeling is voor maatschappelijke instellingen, moet iedereen in staat zijn om daar voor in aanmerking te komen."

Kerken uitgesloten?

Wethouder Laszlo van de Voorde benadrukt echter dat de regelgeving rondom de compensatie nog niet is vastgesteld. Het geld wordt door het Rijk toegevoegd aan het gemeentefonds, zij bepaalt volgens de wethouder dan ook de regels: "Er is nog geen duidelijkheid over exacte bedragen of over de spelregels. Wij nemen een schot voor de boeg om nu al de acute nood in het verenigingsleven op te kunnen vangen. Daarbij lijken kerken door het Rijk wel uitgesloten te worden."
Dat is volgens Jan Ellen (ChristenUnie) onterecht: "Het gaat niet om kerkelijke activiteiten, maar om welzijnsactiviteiten van kerken, dat is echt een groot verschil." Volgens de wethouder is de deur nog op geen enkele manier gesloten: "Ik ga graag het gesprek aan. Het geld is inderdaad vrij besteedbaar, dus als de nood aan de man is, kunnen ook kerken dit altijd aangeven."