Zoë heeft hondenbaan en wijst baasjes op de lijn

Zoë is uitgeroepen tot 'de leukste hond van Schouwen-Duiveland'. De labradoodle van Mila Bruijniks kreeg de meeste stemmen in de verkiezing die georganiseerd is door Staatsbosbeheer. Zoë wordt het boegbeeld van een campagne om honden aan te lijnen.
Zoë kreeg daarom een fotoshoot cadeau, dat ging er zo aan toe:
Zoë is de leukste hond van Schouwen-Duiveland
Honden zijn in de meeste gebieden van Staatsbosbeheer van harte welkom. Maar er gelden wel regels. Bij de start van het broedseizoen wijzen de boswachters bezoekers er nadrukkelijk op om hun honden aan te lijnen. Want de verstoring van de in het wild levende dieren door loslopende honden is groot.

Geen politieagent

"We willen graag gastheer zijn en geen politieagent spelen", zegt Marijke Lieman, boswachter bij Staatsbosbeheer op Schouwen-Duiveland. "Om mensen op een positieve manier te wijzen op de regels hebben we deze campagne bedacht. Zoë komt op posters en flyers om wandelaars op te roepen de hond aan de lijn te hebben in de natuur."
Hond Zoë met haar baasje Mila
Hond Zoë met haar baasje Mila © Omroep Zeeland
Het baasje van Zoë, Mila Bruijniks, staat helemaal achter de actie. "Het is zo zonde als de dieren verstoord worden", zegt ze. "Wij houden onze hond altijd aan de lijn en zorgen dat er niets achterblijft in de natuur. Dat vinden we heel normaal en met een lijn van vijf meter is het voor de hond ook gewoon leuk."

Verjagen

Het broedseizoen begint nu. In de duinen broeden vogels als de houtsnip en de nachtzwaluw op de grond. In de struiken broeden merels, lijsters, roodborstjes en winterkoninkjes. In het bos liggen de ree- en damhertkalfjes soms vlak langs het pad. Loslopende honden kunnen de ouders verstoren of verjagen. Alleen de geur die de honden achterlaten kan al genoeg zijn.
Fotoshoot 'leukste hond van Schouwen-Duiveland'