Bullshit-banen, vissers onteigenen en meer kinderen produceren: het Zeeuwse lijsttrekkersdebat was alles behalve saai

Volgens de VVD zijn buitenlandse studenten hier hard nodig tenzij "er meer kinderen in Zeeland geproduceerd worden". Het CDA verwijt de BBB niet op te komen voor de visserij, PvdA/GL en JA21 zijn het oneens over investeringen in cultuur en D66 en Forum voor Democratie clashen over stikstof en technische opleidingen. Kortom het Zeeuwse lijsttrekkersdebat was alles behalve saai.
ZeelandKiest lijsttrekkersdebat ZB Middelburg Omroep Zeeland PS23 Statenverkiezingen
Het lijsttrekkersdebat in de ZB in Middelburg © Omroep Zeeland
In de Zeeuwse Bibliotheek werd gisteravond het lijsttrekkersdebat gehouden. Alle zestien partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen waren aanwezig. Twee uur lang werd er gedebatteerd over diverse stellingen. Moet Zeeland culturele hoofdstad van Europa worden was er bijvoorbeeld één van.
Het lijsttrekkersdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen dat gisteravond is opgenomen wordt deze week in twee delen uitgezonden bij Omroep Zeeland op televisie. Morgen is het eerste deel te zien en zaterdag 11 maart het tweede deel. Beide uitzendingen beginnen om 20.30 uur.
Lijsttrekker Gert Heijkoop van JA21 is daarover resoluut: "Het is leuk om te doen maar over het algemeen is het een financieel drama en er wordt verlies op geleden." Anita Pijpelink van PvdA/GL is het daar niet mee eens. "In Friesland was dat niet het geval. Ze hebben zich juist als regio in Europa kunnen positioneren en het is eenzelfde regio als wij."
Ik denk dat we buitenlandse studenten toe moeten laten tenzij we met z'n allen meer kinderen gaan produceren
Lijsttrekker Dick van der Velde van de VVD
Ook andere partijen kwamen met elkaar op thema's in botsing. Opvallend daarbij was de felheid tussen het CDA en de BBB. CDA-lijsttrekker Jo-Annes de Bat verweet lijsttrekker Kees Hanse van de BBB dat zijn partij de visserij minder waard vindt dan de boeren omdat BBB zoet water de Delta in wil krijgen.

Grevelingen zoet maken

Hanse zegt daarover: "Wij hebben het plan gelanceerd om het zoete water verder de Delta in te krijgen. Bijvoorbeeld de Grevelingen. Wij willen voor vissers nieuwe gronden creëren, en pas als die er zijn, kijken of we de Grevelingen zoet kunnen maken. Dat is goed tegen het wegzakken van de bodem, voor de verdroging in natuurgebieden en essentieel voor de landbouw. Dus eerst visserij behouden en dan kijken naar alternatieven."
Maar De Bat ziet het anders. "Als je boeren niet wilt onteigenen dan vissers ook niet onteigenen. Mosselen en oesters horen bij de Oosterschelde. Dat is de kraamkamer. Als je zegt dat je de Grevelingen of Oosterschelde zoet wil maken dan wil je de boeren van de zee verplaatsen en dat moet je niet doen."
ZeelandKiest lijsttrekkersdebat ZB Middelburg Omroep Zeeland PS23 Statenverkiezingen
Het Zeeland Kiest lijsttrekkersdebat in de ZB te Middelburg © Omroep Zeeland
Een andere discussie ging over wel of niet aantrekken van buitenlandse studenten naar Zeeland. "Ze zijn van harte welkom en mogen hier studeren mits het in de Nederlandse taal is," zei lijsttrekker Martin Bos van Forum voor Democratie. "Maar we moeten vooral opleidingen willen faciliteren voor onze eigen bevolking." Maar volgens Dick van der Velde van de VVD zijn die buitenlandse studenten juist hard nodig. "Ik denk dat we buitenlandse studenten toe moeten laten tenzij we met z'n allen meer kinderen gaan produceren."

Bullshit-banen

Over het investeren in technische beroepsopleidingen clasht Forum voor Democratie met D66. Hoewel beide partijen voor de stelling zijn vindt Bos van Forum voor Democratie dat er te weinig wordt gekeken en gedaan aan die specifieke opleidingen. "Het zijn bullshit-banen geworden. Vroeger kwam Jan de schilder en dan ging ie schilderen maar tegenwoordig gaat iemand eerst voorcalculeren en dit eens bekijken en dat eens bekijken."
"Ja wat kun je daar op zeggen?," reageert lijsttrekker Wouter Versluijs van D66. "We hebben fantastisch onderwijs hier in Zeeland, dat moeten we koesteren en geen waanideeën verspreiden."

Stikstofruimte

De discussie over investeren in technische opleidingen bracht de lijsttrekkers ook nog even op het onderwerp over wonen en de stikstof. "Je hebt wel genoeg stikstofruimte nodig voor het bouwen van woningen," zegt Versluijs daarover. "Stikstofruimte? Stikstofruimte?," onderbrak Bos hem. "Er is geen stikstofprobleem, dat is een leugen. Deze flauwekul moet zo snel mogelijk van tafel."

Waterschapsdebat

Volgende week woensdag gaan we niet alleen voor de Provinciale Staten naar de stembus, ook op de kandidaten voor de algemene ledenvergadering van het waterschap kan gestemd worden. Het waterschapsdebat is vorige week woensdag 1 maart uitgezonden en wordt komende zondag 12 maart om 20.30 uur herhaald op tv. Alle debatten zijn dan ook terug te kijken via uitzending gemist.