Het rode potloodje ligt al klaar, tieners mogen stemmen op verschillende scholen in Zeeland

Het vers geslepen rode potloodje ligt al klaar in het hokje. Een beetje vroeg misschien, maar toch wordt het vandaag al volop gebruikt. Het duurt een half uur voordat tientallen bolletjes zijn ingekleurd en het potloodje is afgestompt. Iedereen heeft zorgvuldig over zijn keuze nagedacht en gooit het biljet zelfverzekerd in de daarvoor behorende stembus, wetende dat het enkel gaat om een oefening.
scholierenverkiezingen 2023
De 17-jarige Fabian de Vries vindt de Scholierenverkiezingen fantastisch: "Ik wil later zelf ook de politiek in" © Omroep Zeeland
Om 13.00 uur is het spitsuur in de bibliotheek van het Lodewijk College in Terneuzen, niet om boeken te lenen, maar om te stemmen. Er vormt zich al snel een flinke rij met giebelende leerlingen, maar ook serieuze jongeren die de scholierenverkiezingen zeer waardevol vinden. "Dit is een goede manier om de jeugd te betrekken bij de politiek. Stemmen is een democratisch recht en daarom is het goed om daar alvast mee te oefenen", zegt de 17-jarige Fabian de Vries.

Ambitie

De kledingkeuze van Fabian is opvallend. Met zijn pantalon, witte gestreken overhemd en een net zwart vest heeft hij een formele uitstraling. "Het ziet ernaar uit dat ik de politiek in ga, dat lijkt me geweldig." Zodra gedeputeerde Harry van der Maas de bibliotheek inloopt, pakt Fabian zijn kans om een praatje te maken. Dat doet hem deugd. "Uiteindelijk hebben we weer nieuwe raadsleden nodig en nieuwe provinciale statenleden. Ik zou het heel leuk vinden als jongeren de plekken gaan innemen van degenen die stoppen", vertelt Van der Maas.
scholierenverkiezingen 2023
Gedeputeerde Harry van der Maas presenteert het stembiljet van de Scholierenverkiezingen aan de leerlingen op het Lodewijk College in Terneuzen © Omroep Zeeland
Na een half uur is de stilte wedergekeerd in de bibliotheek. De leerlingen brengen vandaag niet alleen hun stem uit, maar organiseren daarnaast ook de verkiezingen. Aan een tafel zitten twee VWO-leerlingen, die een lijst bijhouden om te zien wie er van het 'stemrecht' gebruikgemaakt heeft. "Er zijn een aantal die het niet doen, maar de meerderheid stemt wel en daar ben ik blij mee", zegt de 18-jarige Nina Joziasse.
Ze zit niet alleen in de organisatie, maar heeft het idee van de Scholierenverkiezingen ook aangekaart bij de docenten. "Ik was in 2021 tijdens de Tweede Kamerverkiezingen dat dit op andere scholen was en ik baalde ontzettend dat wij het niet deden. Het is mooi dat we het dit jaar wel doen."

Bekendmaking uitslag

Net als bij de echte verkiezingen worden alle stemmen geteld en op 14 maart bekendgemaakt op het Provinciehuis. Landelijk doen 95 scholen en mbo-instellingen mee waardoor ruim 30.000 jongeren de mogelijkheid krijgen om hun stem uit te brengen. Ook in Het Goese Lyceum en Nehalennia liggen de stembiljetten klaar. De uitslag is natuurlijk geen voorspelling van de telling van de echte verkiezingen, maar in grote lijnen verschilt het weinig met waar de keuze van volwassenen op valt. "We zagen voorgaande jaren dat het thema klimaat populair is onder de jongeren. Ik ben zeer benieuwd naar de bekendmaking van dit jaar", aldus Harry van der Maas.