Zeeuwse politici opvallend positief over cultuur in cultureel verkiezingsdebat

Wie op een cultuurgezinde partij wil stemmen op 15 maart zit eigenlijk bij iedere partij goed. Althans, zo lijkt het tijdens het culturele verkiezingsdebat dat dinsdagavond in de ZB Bibliotheek van Zeeland werd gehouden.
geld voor cultuur
De politici deden hun uiterste best om te laten merken dat ze een hart voor cultuur hebben © Omroep Zeeland
Afgevaardigden van de politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen debatteerden over vier onderwerpen: Zeeland culturele hoofdstad, cultuureducatie, broedplaatsen en cultuur voor alle Zeeuwen.
Tegenover de zaal vol kunstenaars, bestuurders en medewerkers uit de cultuursector deden de politici hun uiterste best om duidelijk te maken dat zij een hart hebben voor cultuur. Er moet geld uitgetrokken worden voor cultuureducatie, een kunstvakopleiding moet terugkomen naar Zeeland en er moet geïnvesteerd worden in culturele broedplaatsen.

'Heel makkelijk'

"Wij zijn dé cultuurpartij", riep Martin Bos (Forum voor Democratie). "Er moet direct meer geld komen voor de cultuursector!" Waar hij dat geld vandaan wil halen? "Van ander stompzinnig beleid, zoals het klimaatbeleid. Dat is toch nergens voor nodig", vond hij.
De houdingen van alle partijen waren zo positief, dat Jo-Annes de Bat (CDA) de politici even op hun plek moest zetten: "Het is heel makkelijk om het overal mee eens te zijn, terwijl deze partijen ook tegen stemmen als er meer geld voor cultuur uitgetrokken moet worden." Hetzelfde leidde tot frustratie bij Anita Pijpelink (PvdA/GroenLinks): "Ik moest de afgelopen vier jaar als gedeputeerde blaren op mijn tong praten om meer geld voor cultuur te krijgen."

'Provincie is geen flappentap'

"Cultuur verbindt, het is het cement van de samenleving", aldus Dick van der Velde (VVD). Maar de VVD is terughoudend qua uitgaven: "Zonder musea en theaters zou het verdomde saai worden. De provincie kan cultuur ondersteunen, maar zie ons vooral niet als flappentap."
Beluister het radioverslag van het debat
Een onderwerp dat in het publiek veel los leek te maken was de broedplaatsen voor cultuurmakers. Kunstenaar Nanda Raemansky uit Eede introduceerde het vraagstuk van de broedplaatsen: 'Hoe gaan we zorgen dat broedplaatsen kunnen blijven bestaan en dat er structureel geld komt zodat ze blijven bestaan?'

Broedplaatsen

Hoewel de politici allemaal positief reageerden op het vraagstuk, vond Raemansky de antwoorden niet helemaal bevredigend. "Ik had het idee dat ze niet precies wisten wat een broedplaats precies inhoudt. Het is een plaats voor kunstprofessionals, waar je kunt exposeren, waar mensen uit de wijk kunnen binnenlopen. Dat het een onderdeel van de omgeving wordt."
De politici erkenden het belang van structurele financiering voor dergelijke plekken. Maar of die financiering er ook echt gaat komen blijft de vraag. "Dat ligt er natuurlijk aan wie er verkozen wordt", lachte Raemansky. "Maar ik heb wel er wel meer vertrouwen in dan vier jaar geleden. Ik heb het gevoel dat er meer inzicht is in het belang van broedplaatsen."