Discussie in Zeeuwse Kamer tussen CDA, BBB en CU over leefbaarheid, inpolderen en fietsers

Volgende week, op 15 maart, mogen we weer naar de stembus voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. In het radioprogramma De Zeeuwse Kamer schuiven wekelijks iedere woensdag drie lijsttrekkers aan die meedoen met de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag waren Jo-Annes de Bat (CDA), Kees Hanse (BBB) en Lizo Koppejan (ChristenUnie) aan de beurt.
Lijsttrekkers CDA BBB CU
Jo-Annes de Bat (CDA), Kees Hanse (BBB) en Lizo Koppejan (ChristenUnie) © Omroep Zeeland
Jo-Annes de Bat is een bekend gezicht in Zeeland, omdat hij al acht jaar gedeputeerde is voor het CDA. Hanse en Koppejan zijn nieuw in de Zeeuwse politiek. De BBB staat als jonge partij voor het eerst op de kieslijst. De ChristenUnie draait al lang mee, maar lijsttrekker Koppejan is een nieuwkomer.

'Platteland verkwanseld'

In de Zeeuwse Kamer stonden vooral het CDA en de BBB geregeld tegenover elkaar. Bijvoorbeeld toen het CDA pleitte voor meer leefbaarheid op het platteland, iets waar ook de andere partijen voor zijn. BBB-lijsttrekker Hanse kaatste de bal terug en verweet het CDA zelf verantwoordelijk te zijn voor de huidige situatie in de dorpen.
"Met het landelijke beleid heeft het CDA het platteland verkwanseld", zei Hanse. "Het platteland is afgebroken, voorzieningen zijn weggehaald, er is geen politiebureau meer te vinden. We hadden dit nooit mogen laten gebeuren."
Zeeuwse Kamer met CDA, BBB en CU
CDA-lijsttrekker De Bat erkende dat er een te grote 'drang naar efficiency' is geweest en dat die moet stoppen. Daarom moet er volgens hem nu een leefbaarheidsfonds komen. Met geld uit dat fonds zouden voorzieningen in dorpen overeind moeten worden gehouden.
Andere onderwerpen die aan de orde kwamen waren het BBB-pleidooi om delen van de Noordzee voor de Zeeuwse kust in te polderen en de wens van de ChristenUnie om Zeeland nog aantrekkelijker te maken voor fietsers.
Televisiedebatten bij Omroep Zeeland
Kijk vanavond om 20.30 uur het eerste deel van het tv-debat met de lijsttrekkers van de Provinciale Statenverkiezingen! Alle zestien lijsttrekkers zijn aanwezig en discussiëren over onderwerpen als werkgelegenheid, kernenergie en onderwijs.
Omroep Zeeland organiseerde twee debatten: eentje met de lijsttrekkers van de waterschapsverkiezingen en eentje met die van de Provinciale Statenverkiezingen. Die laatste wordt in twee delen uitgezonden: vanavond om 20.30 uur deel I, zaterdagavond om 20.30 uur deel II. Het waterschapsdebat is al uitgezonden en kun je hier terugkijken. Of kijk zondag 12 maart naar de herhaling op tv om 20.30 uur.
Twijfel je nog op wie je wilt stemmen? Vul het Zeeuws Kieskompas in! Op die manier kun je achterhalen welke partij het dichtst bij jouw opvattingen komt.