Polman blikt terug op afgelopen Statenperiode: 'We voelden ons besodemieterd'

Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen blikt commissaris van de Koning Han Polman terug op de afgelopen vier jaar. En dan vooral op een woelige periode. Hij werd het gezicht van Zeeland toen de marinierskazerne, na vele jaren voorbereiding, toch niet naar Vlissingen kwam.
Han Polman over marinierskazerne: 'We voelden ons besodemieterd'
In persconferenties in Den Haag en op het provinciehuis in Middelburg, maar ook bij landelijke discussieprogramma's als Buitenhof stak Polman zijn verontwaardiging over de gang van zaken niet onder stoelen of banken. De doorgaans ingetogen commissaris maakte bij die gelegenheden van zijn hart geen moordkuil. "Ik heb toen gezegd dat we ons besodemieterd voelen en dat wás ook het gevoel", blikt Polman terug.

'Vergelijking met Groningen gaat gedeeltelijk op'

Recent verscheen een rapport over Groningen dat zich onbehoorlijk behandeld voelt in het dossier van de aardbevingen daar als gevolg van de gaswinningen. Dat deed veel Zeeuwen denken aan de eigen negatieve ervaringen met Den Haag over de marinierskazerne.
Volgens Polman gaat de vergelijking tussen Zeeland en Groningen maar gedeeltelijk op. "Die woede en verontwaardiging hebben ze daar natuurlijk al heel veel langer. Qua aard en omvang kunnen we het niet met elkaar vergelijken. Wat wel overeenkomt is dat je uiteindelijk naast elkaar moet staan. Dan is het een kwestie van: hoe zijn we één overheid? Want het vertrouwen dat de mensen in de overheid hebben, heeft ook te maken met hoe we onderling met elkaar omgaan."

Toch ingehouden, want had kabinet nodig

Polman hield zich bij zijn eigen verontwaardiging over de gemiste marinierskazerne uiteindelijk toch in, omdat hij besefte dat hij en de rest van Zeeland het kabinet nodig hadden voor een oplossing. Uiteindelijk kreeg Zeeland een compensatiepakket van 650 miljoen euro, bestaande uit onder meer een groot Justitieel Complex Vlissingen met een zwaar bewaakte gevangenis en een Delta Climate Center; een onderzoekscentrum dat zich bezig gaat houden met alles op het gebied van water, energie en voedsel.
Commissaris van de Koning Han Polman
Han Polman blikt terug op de afgelopen vier jaar, vlak voor de verkiezingen © ANP
Bij de vorige Statenverkiezingen kwamen er uiteindelijk dertien partijen in het provinciebestuur. Er kwam een coalitie van CDA, SGP, VVD en de PvdA. Maar oppositiepartijen Forum voor Democratie en PVV vielen uiteen in kleine fracties, waardoor er uiteindelijk vijftien fracties in Provinciale Staten zaten. Dat maakte de Statenvergaderingen extra lang, omdat alle partijen eigen spreektijd hebben.

'Versplintering bleef beperkt'

Volgens Han Polman is de schade van die versplintering beperkt gebleven. "Zeeland is prima bestuurbaar gebleven. Met de spreektijden proberen we allemaal wel een beetje fit te blijven."
Veel partijen in Provinciale Staten, maar de vergaderingen werden niet extreem lang, aldus Polman.