Zeeuws waterschap vrijwel het duurste

Zeeuwse huishoudens betalen in veel opzichten meer aan het waterschap dan huishoudens in andere provincies. Waterschap Scheldestromen (dat heel Zeeland omvat) is in veel opzichten het duurste waterschap voor de inwoners. Dat blijkt uit een becijfering van het CBS van de waterschapstarieven over 2023.
Schapen op de dijk in Oost-Souburg
Schapen op de dijk in Oost-Souburg © Chris Verkaart
Alleen als je naar de zuiveringslasten kijkt, hebben we in Zeeland niet de allerhoogste tarieven van Nederland. Dan staan we op de vijfde plaats in het rijtje van 21 waterschappen.
Maar als het gaat om de heffing voor waterwegen, afwatering en bescherming tegen hoog water ('watersystemen') dan is Zeeland de duurste per huishouden van Nederland. En ook alles bijelkaar genomen zijn huishoudens in Zeeland het duurste uit. Dat heeft te maken met onze ligging en het gegeven dat hier betrekkelijk weinig mensen wonen die het moeten betalen.
Vorig jaar november werd al bekend dat de Zeeuwen in 2023 meer voor het waterschap moeten gaan betalen.

Per huishouden berekend

Onderstaande grafiek laat de bedragen zien die er dit jaar betaald moeten worden. Het tarief van Scheldestromen wordt telkens vergeleken met het doorsnee-tarief van Nederland.
.Aan het waterschap betalen bijvoorbeeld ook bedrijven mee, maar het CBS heeft alleen gekeken naar wat inwoners van de waterschappen per jaar kwijt zijn.
De twee rechter staven geven de berekening van wat complete huishoudens kwijt zijn aan waterschapslasten, namelijk watersteem en waterzuivering samen. Meerpersoonshuishoudens betalen natuurlijk meer dan eenspersoonshuishoudens.

Onderlinge vergelijking

Om onderlinge vergelijkingen te kunnen maken zijn alle berekeningen gebaseerd op wat iemand (alleen of als meerpersoonshouden) met een koopwoning van 370.000 euro WOZ-waarde betaalt.

Het mag nóg duurder

Uit een enquête van het waterschap zelf is gebleken dat Zeeuwen als het gaat om hun veiligheid extra willen betalen. Zeeuwen hebben vertrouwen in de dijken, maar meer dan de helft van de ondervraagden (57%) is bereid meer dan vijftig euro extra waterschapsbelasting te betalen om de Zeeuwse dijken nog verder te versterken. Maar sterkere dijken mogen weer niet ten koste gaan van de natuur, zeggen ze ook.