Deel van autismekliniek Emergis definitief dicht, ondanks zorgen en kritiek

Het is definitief: Emergis gaat de autismekliniek in Kloetinge voor een groot deel sluiten. Het aantal bedden wordt halverwege dit jaar afgebouwd van zestien naar vijf. De zorg voor volwassenen met autisme vindt voortaan grotendeels plaats bij de mensen thuis.
De autismekliniek van Emergis in Kloetinge
De autismekliniek van Emergis in Kloetinge © Omroep Zeeland
"We doen dit omdat het beter is voor de kwaliteit van de zorg", zegt directeur zorg Ralph Gillissen. "We zijn ervan overtuigd dat het beter is om mensen in hun thuissituatie te behandelen. We zeggen weleens: 'beter worden doe je thuis'."

Geen bezuiniging

Hij ontkent dan ook met klem dat er sprake zou zijn van een bezuiniging. "Mensen thuis behandelen, ambulante zorg, zoals dat heet, kost ook geld. Financieel gezien biedt dat geen voordelen. We doen het echt alleen omdat we geloven dat de geboden zorg er beter van wordt."
Er is veel kritiek op dit besluit. Een bewoner is bang dat ze weg moet uit de kliniek, terwijl ze naar huis gaan naar eigen zeggen nog niet aankan. Ook belangenvereniging Ypsilon maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen. En er zijn Kamervragen over gesteld.

Niet meer genoeg plek en verlies van expertise

Critici beweren dat er straks niet meer genoeg plek is om mensen op te vangen die dat nodig hebben. Ook zijn er zorgen over het verdwijnen van expertise. Want het personeel blijft deels op de afdeling, maar een deel gaat ook op andere plekken binnen de organisatie werken. Raak je zo niet heel veel specifieke kennis over het begeleiden van mensen met autisme kwijt?
Directeur zorg Ralph Gillissen bij autismekliniek van Emergis in Kloetinge
Directeur zorg Ralph Gillissen bij autismekliniek van Emergis in Kloetinge © Omroep Zeeland
Gillissen, is het daar niet mee eens. "Veel van deze kritiek komt volgens mij voort uit onvolledige informatie. Neem bijvoorbeeld het aantal plekken. Dat is flexibel. Als het nodig is, kunnen er ook meer mensen in de kliniek opgevangen worden. Wel zijn wij ervan overtuigd dat er minder plekken nódig zijn doordat we meer mensen thuis gaan behandelen."

'Sneller weer naar huis'

De vijf overgebleven plekken in de kliniek worden voortaan korter ingezet. "Het verblijf duurt minder lang, mensen kunnen sneller weer naar huis waar ze in hun eigen woonsituatie door onze ambulante teams behandeld worden."
Wanneer de thuissituatie daar om wat voor reden dan ook niet geschikt voor is, zijn er volgens Gillissen andere opties. "Dan kunnen ze bijvoorbeeld terecht bij onze voorzieningen voor beschermd wonen. En dan kunnen onze ambulante teams hen daar behandelen."

'Jammer als je medewerkers verliest'

Ook over het verdwijnen van expertise maakt hij zich geen zorgen. "Sommige medewerkers gaan op zoek naar andere plekken. In sommige gevallen binnen Emergis, in sommige gevallen daarbuiten. En het is altijd jammer als je medewerkers verliest. Maar ook de medewerkers die ambulante zorg verlenen hebben veel expertise in huis, dus daar heb ik alle vertrouwen in."