Onvoldoende bewijs dat Albaniërs in haven van Vlissingen waren om cocaïne uit container te halen

Twee mannen uit Albanië moeten vier maanden de gevangenis in omdat ze vorige maand onbevoegd op het haventerrein in Vlissingen waren. Het Openbaar Ministerie vindt bewezen dat ze daar waren om drugs uit een container te halen en eiste een jaar cel, maar daar ging de politierechter niet in mee.
Insluipers havens Nieuwdorp
Hond zoekt insluipers in de haven op 18 februari © Jeugdagenten Walcheren
In de nacht van 17 op 18 februari kwam de melding bij de politie binnen dat beveiligingsmedewerkers twee insluipers hadden gezien op het haventerrein. Daarop omsingelden meerdere politie-eenheden de plek waar de insluipers waren gezien. Ook werden politiehonden ingezet om de verdachten te vinden.

Gat in het hek

Rond 01.00 uur werd de eerste verdachte, een 46-jarige man uit Albanië, aangehouden. Kort daarop vond een politiehond de tweede verdachte, een 40-jarige man uit Albanië. Ze waren via een gat in het hekwerk de haven in geslopen.

Briefje gevonden

Bij de mannen werd een briefje met een tekening van de haven, de naam van een containerschip en wat Albanese woorden aangetroffen. Onder een container werden later een zaklamp en een schroevendraaier gevonden. Ook is op camerabeelden te zien dat de mannen tussen containers lopen en lijken te zoeken.
Voor de officier van justitie was dit voldoende bewijs dat de mannen drugs uit een container kwamen halen. Zelf hebben ze verklaard dat ze met de boot naar Engeland wilden.

Wapens of telefoons

Hoewel de politierechter het ook niet logisch vond om te denken dat je in Vlissingen-Oost kan opstappen naar Engeland, vond ze het, net als de advocaten van de verdachten, te kort door de bocht om dan bewezen te achten dat ze cocaïne kwamen uithalen. Het zouden ook wapens of telefoons geweest kunnen zijn. Daarom kwam de politierechter tot een lagere straf, namelijk vier maanden cel.