Grote brand in woning centrum van Vlissingen: 'We zagen de deur open staan en zijn gelijk naar boven gerend'

Door een grote brand gisteravond in het centrum van Vlissingen zijn de eerste en tweede verdieping van een woning aan de Weteringstraat grotendeels uitgebrand. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Naastgelegen woningen werden ontruimd door de politie.
Rond 20.20 uur kwam de eerste melding binnen bij de alarmcentrale. Twee brandweerwagens en een hoogwerker werden meteen naar de brand toegestuurd. Ook werd er een waterwagen opgeroepen. Niet veel later werd opgeschaald naar een grote brand.
Naast de brandweer werden ook de ambulancedienst en een traumateam opgeroepen. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland was dat voor de zekerheid.
Grote brand in woning in centrum van Vlissingen
Om de brand te kunnen blussen, moest de brandweer een watertransportsysteem aanleggen naar de Koopmanshaven. Dat is ongeveer 500 meter van de Weteringstraat vandaan.
De omliggende panden werden afgeschermd met water om overslag van de brand te voorkomen. Een hoogwerker werd ingezet om de brand van bovenaf te blussen.

Blijf binnen

Vanwege de rookontwikkeling adviseerde de veiligheidsregio mensen in de omgeving binnen te blijven en niet naar de plek van de brand moesten komen. Ook werd aangeraden om ramen en deuren gesloten te houden.
Veel mensen bij de brand in Vlissingen
Jurren Woortmijer woont schuin tegenover het pand waar de brand uitbrak. Hij is vooral erg geschrokken van wat er is gebeurd. "Ik hoorde buurtbewoners en toen zag ik de hele straat blauw staan en toen zijn we gelijk gaan kijken. Toen zagen we dat de voordeur open stond en zijn we gelijk naar boven gerend. Maar het was dusdanig heet en er was zoveel rook, dat ik de woning niet verder binnen ben gegaan."

Ontruiming

Vervolgens is hij weer naar beneden gegaan en werd de woning en het plein ontruimd. "Daarna ben ik gaan wachten op de brandweer." Jurren wist niet of er nog iemand boven was. "We hebben nog heel hard geroepen, maar we hebben niemand meer gehoord."
Layana Thiel woont een paar huizen verder. Zij moest van de politie haar woning uit. "We moesten rennen. Er was kennelijk explosiegevaar", vertelt ze. "Ik lag eigenlijk al in bed om lekker uitgerust te kunnen zijn voor werk. Maar dat liep dus anders."

Slaapplek

Voor Layana was het lange tijd onduidelijk wanneer ze haar woning weer in kon. "Ik hoorde dat het nog tot middernacht kan duren. Dus ik heb mijn nummer achtergelaten en dan hoor ik wel wanneer ik naar huis mag." Een slaapplek heeft ze in ieder geval al. "Mijn moeder, tante en mijn oma zijn hier allemaal, dus ik kijk wel met wie ik mee naar huis ga."
Rond 23.00 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer moest nog wel enige tijd nablussen. De recherche pakt de zaak nu verder op om uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Stichting Salavage is ingeschakeld om de bewoners te helpen met de afhandeling van de schade.