Livemuziek op IC van Adrz: 'Dit mag van mij wel elke dag'

Ziekenhuis Adrz is gestart met muziektherapie op de Intensive Care. Muziek heeft een positieve werking op patiënten, blijkt uit onderzoek. Eén of meerdere muzikanten komen dan spelen voor patiënten die dat graag willen.
Live muziek op IC van Adrz: 'dit mag van mij wel elke dag'
Vandaag was dat gitarist Sytse Bakker die voor vier patiënten een paar nummers speelde. Eén van die patiënten was Dick Baron. "Ik vond het schitterend. Dit mag van mij wel elke dag", zei hij na afloop van het privé-concert.
De gitarist is lid van het team van stichting MuzIC dat bestaat uit dertien musici met veelal een achtergrond in muziektherapie en een bewezen staat van dienst als professioneel muzikant. "Er is een harpist bij, een violist, van alles wat. We spelen eigenlijk met niet meer dan twee musici voor een patiënt en eventueel met familie erbij. Het roept emoties op bij de patiënten, merken we. Dat kan vreugde zijn, maar ook verdriet", zegt Bakker.

Muzikale interacties

De muzikanten van stichting MuzIC maken muzikale interacties. "De muziekinteractie is het gesprek wat tussen de patiënt en eventueel de familie en de muzikant ontstaat. Het zet de mens achter de patiënt even centraal, en verlicht even de patiënt', verklaart Bakker.
Onderzoek bevestigt dat muziek bij de patiënt aan het bed een positieve werking kan hebben op pijn- en angstbeleving. Hierdoor is er bijvoorbeeld minder sedatie (narcosemiddelen), anxiolytica (medicatie tegen angst) en pijnmedicatie nodig. Daarnaast helpt het bij het beperken van de impact van een vaak traumatische IC-opname.
Teamleider IC Gert van der Vinden sluit niet uit dat er in de toekomst meer gebruik wordt gemaakt van muziek op zijn afdeling. "Stichting MuzIC komt op uitnodiging van Stichting Vrienden van Adrz. Voorlopig treden ze elke maand op. Wie weet wordt dat meer."