Oppositie boos over uitspraken gedeputeerde, maar 'ik heb dat niet zo bedoeld'

Een aantal nieuwe en oppositiepartijen is niet blij met de uitspraak van gedeputeerde en VVD-lijsttrekker Dick van der Velde. In een interview met Omroep Zeeland zei hij dat de samenwerking met de huidige coalitie naar meer smaakt. Met nog vijf dagen tot de verkiezingen spreken andere partijen van "minachting van de kiezer".
GS-college CDA, SGP, VVD en PvdA met commissaris van de Koning Han Polman
GS-college CDA, SGP, VVD en PvdA met commissaris van de Koning Han Polman © Omroep Zeeland
Lijsttrekker Ger van Unen van de SP noemt de uitspraak voorbarig. "De kiezer is aan het woord. En er valt echt iets te kiezen. Op deze manier leggen de huidige coalitiepartijen een bom onder de formatie. Je geeft bij voorbaat andere partijen geen kans als je je voorkeur uitspreekt."

Niet zo bedoeld

Navraag bij Van der Velde leert dat de uitspraak anders geïnterpreteerd moet worden. "Ik begrijp nu dat dit tot misstanden kan leiden. Wat ik bedoeld heb te zeggen, is dat we de afgelopen vier jaar goed hebben samengewerkt. En die sfeer hoop ik terug te zien als wij (de VVD red.) weer in een college mogen komen. En dat kan ook met andere partijen zijn."
Ik zou tegen PvdA-GroenLinks zeggen: geef niet te snel op om het een beetje progressiever te maken.
Ton Veraart, Fractievoorzitter D66

Formatie heeft al plaatsgevonden

Ook de BBB is niet blij met de gister gedane uitspraak. "Wij zijn wars van dit soort achterkamertjes. Het doet voorkomen alsof de formatie al heeft plaatsgevonden alsof de kiezer al gesproken heeft," aldus kandidaat-statenlid Arno Vael van deze partij.
"Ik vind het een beetje minachting van de kiezer," zegt Gert Heijkoop,lijsttrekker van JA21. "Kijk als ze na 15 maart een meerderheid hebben dan is het hun goed recht, maar dan moet je pas daarna ook je voorkeur uitspreken."
Lijsttrekker Trees Janssens van PvdD is naar eigen zeggen niet verrast over de gedane uitspraak door de gedeputeerde. "Het is niet voor het eerst dat de coalitie zegt: we hebben elkaar goed vastgehouden de afgelopen vier jaar en daaruit kun je concluderen dat het wat de coalitie zelf betreft wenselijk is om voort te zetten."
Verkiezingen
Stembiljet in de stembus © ANP
Ton Veraart is nu nog fractievoorzitter van oppositiepartij D66 en wil als reactie op de uitspraak nog een oproep doen richting PvdA/GL: "Het is een dooddoener om te zeggen 'de kiezer moet eerst spreken', maar het is wel zo. En ik zou tegen PvdA-GroenLinks zeggen: geef niet te snel op om het een beetje progressiever te maken."
Maar ook volgens lijsttrekker Anita Pijpelink van PvdA/GL en tevens ook gedeputeerde is er niets aan de hand: "Wij hebben vooral willen uitstralen dat we het goed onderling hebben gehad maar dat het nu aan de kiezer is. Zo stond ik er en de anderen ook."