Forum voor Democratie omarmt tuinkabouter in verkiezingsstrijd
Forum voor Democratie (FVD) Zeeland heeft zijn verkiezingscampagne een bijzondere naam gegeven: Operation Gartenzwerg, oftewel Operatie Tuinkabouter. FVD wil met de campagne opkomen voor de vrijheid en strijden tegen totalitarisme.
Forum voor Democratie omarmt tuinkabouter in verkiezingsstrijd
De gedachte van FVD Zeeland achter Operation Gartenzwerg is als volgt: volgens de partij hadden zowel de nazi's als de communisten een hekel aan tuinkabouters. Forum wil zich distantiëren van totalitaire regimes en omarmt juist daarom de tuinkabouter.
Tuinkabouter als symbool van de vrijheid
Lijsttrekker van FVD Zeeland Martin Bos: "De nazi's zeiden: 'Die tuinkabouter weerspiegelt niet ons mensbeeld, dus we verbieden hem gewoon. Je mag 'm niet meer zichtbaar in je tuin hebben'. De communisten van de DDR, de socialisten, zeiden: 'Die tuinkabouters zijn niet nuttig en niet functioneel, weg ermee!"'

"Wij zeggen: als die tuinkabouter zo wordt gehaat door mensen die een totalitair regime nastreven, dan moet dat ons symbool van de vrijheid zijn."
'Controle via QR-maatschappij'
FVD vindt dat Nederland afstevent op een samenleving waarin menselijke vrijheden drastisch worden beperkt. "We zien dat er een regime op ons afkomt dat ons wil gaan controleren via een soort QR-maatschappij", zegt Bos.

FVD verwijst dus in zijn ludiek bedoelde campagne naar totalitaire regimes uit de moderne geschiedenis, zoals het nazisme en het communisme, waartegen FVD zich wil afzetten.
Roept het herinneringen op aan Tweede Wereldoorlog?
Maar het is de vraag of het niet verwarrend is dat de campagne een Duitse naam heeft die bovendien de herinnering kan oproepen aan Duitse militaire operaties uit de Tweede Wereldoorlog, zoals Operation Barbarossa (invasie Sovjet-Unie) of Operation Seelöwe (plan voor annexatie Groot-Brittanië).
Maar zo moeten we Operation Gartenzwerg volgens Bos niet interpreteren: "Dat is onzin. Duits is helemaal niet de taal van de oorlog. Het is een normale taal. Wij vinden het fijn om ons ook in die taal te uiten. In het Duits klinkt het vaak wat leuker."
'Het verschil is: Wij gaan winnen'
Over de militaire klank van het woord operatie zegt Bos: "Dit heeft niets met Tweede Wereldoorlog-terminologie te maken. Ook in het moderne Duits, in het Duitsland van vrede en veiligheid zoals ze zelf zeggen, worden operaties met deze termen aangeduid."
En over de vergelijking van Operaties Barbarossa en Seelöwe met Operatie Tuinkabouter zegt Martin Bos met een glimlach: "Wij gaan winnen, dat is het verschil."