Als laatste met de PSD mee van Breskens naar Vlissingen

Erwin van Liere uit Cadzand was 20 jaar geleden de allerlaatste passagier die op de veerboot tussen Breskens en Vlissingen reed met de auto. "Ja dat was best wel apart. Gehaktballen werden niet meer verkocht, maar we hebben wat gedronken en nog even op het dek gestaan", zegt Van Liere. Daarna ging de ferry uit de vaart en moest het auto- en vrachtverkeer voortaan door de Westerscheldetunnel naar de overkant.
Laatste vaart PSD-boot
Laatste vaart PSD-boot © Erwin van Liere
Als Zeeuws-Vlaming ging Van Liere altijd met de boot naar school in Vlissingen, met de brommer en later met de auto. "Ik wilde gewoon met de allerlaatste boot mee vanuit Breskens. Die zou gaan op 15 maart om 00.20 uur. Ik ben toen met mijn vader en schoonbroer naar het veerplein gereden en gewacht tot ik als laatste op de boot mocht komen. Toen zei de man daar in dat hokje dat ik echt de laatste was en deed de slagboom achter me dicht".
Beluister hier het verhaal van Erwin over de laatste afvaart:
Erwin van Liere was de laatste die met de veerboot met PSD-boot naar de overkant ging
Oude PSD boot - archieffoto
Oude PSD boot - archieffoto © Omroep Zeeland

Als eerste Zeeuw door Kanaaltunnel

Maar hij heeft nog een record, als eerste Zeeuw met de trein door de Kanaaltunnel op 6 mei in 1994. "Ja, ik zat in de trein met genodigden, dat was niet helemaal de bedoeling", zegt Van Liere. "Ik ben gek op Engeland en ging daar vaak heen, en toen die trein kwam dacht ik dat dat dus sneller kon. Ik ben vroeg naar Calais gegaan en kwam daar eigenlijk veel te vroeg aan".
Hij kwam bij de groep genodigden terecht en werd met alle anderen toegesproken in het hoofdgebouw. "We kregen een oorkonde, een boek en hapjes en drankjes en weet ik al allemaal niet", zegt hij lachend.