BBB ook grote winnaar bij waterschapsverkiezingen

Niet alleen in de Zeeuwse Staten, ook in het waterschap Scheldestromen is BBB de grootste partij geworden. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag na de telling van alle dertien gemeenten. De BBB komt op zeven van de 26 verkiesbare zetels uit.
Verkiezingen 2023 Provinciale Staten Waterschap
Ook bij de waterschapsverkiezingen is BBB als grote winnaar uit de bus gekomen © Omroep Zeeland
Een andere grote verandering is dat het CDA terug gaat van vier naar twee zetels. De SGP krijgt er in één zetel bij en komt op vier zetels. De Partij voor Zeeland blijft op vier.
In het nieuwe algemeen bestuur van het Zeeuwse waterschap zijn er vanaf nu 26 verkiesbare zetels. De andere vier zetels zijn 'geborgd', dat wil zeggen vastgelegd voor belangengroepen. In de vorige periode waren er nog zeven geborgde zetels.

Uitslag in zetels

Hoeveel zetels krijgt iedere partij in het nieuwe waterschapsbestuur? En hoeveel waren dat er na de verkiezingen van 2019? Je kunt ze in onderstaande graphic kiezen.
NB: Er kon voor 26 van de 30 zetels worden gestemd. De geborgde zetels zijn zwart.
Evenals uit de Provinciale Staten zal de ouderenpartij 50Pus ook uit het waterschapsbestuur verdwijnen. Ze had er twee zetels. De Partij voor de Dieren komt met één zetel nieuw in het waterschapsbestuur.
De blanco lijst (van FvD-aanhanger Theo Richel), die nieuw is in het waterschap, heeft met 0,9 procent van de stemmen geen zetel in de wacht gesleept.

Uitslag in procenten

Onderstaand de uitslag van 2023 (rode staven) vergeleken met de waterschapsverkiezingen van 2019 (grijs) voor de verkiesbare zetels. Alles in percentages.