Deze Vlissinger overwintert al maanden in Blijdorp: 'Eigenlijk is het een klimaatvluchteling'

Een naam heeft hij niet, een goed onderkomen wel. Tussen de groene plantjes schuilt in Diergaarde Blijdorp een klein Zeeuws zeepaardje. Het mannetje is gevonden op het strand in Vlissingen en overwintert nu in de Rotterdamse dierentuin.
Zeepaardje Blijdorp
Dit zeepaardje werd op het strand van Vlissingen gevonden © Omroep Zeeland
Boven het aquarium van het kortsnuitzeepaardje hangt een bordje met de tekst 'Gestrand dier, gevonden bij Vlissingen'. Het diertje verroert zich niet wanneer curator Mark de Boer een bakje visvoer in het aquarium giet: "Ze zijn geen jagers die ergens achteraan gaan." Het eten zwemt voorbij en dan hapt het zeepaardje toe.

Aanspoelen

Het diertje werd in december gevonden door Miranda Floresse uit Vlissingen. Zij trof het zeepaardje toevallig aan tussen het zand toen ze haar hond uitliet: "Ik dacht: die zal wel dood zijn. Ik heb hem voorzichtig opgepakt en toen bewoog hij nog. Ik ben op zoek gegaan naar mensen met een plastic zakje. Dat heb ik gevuld met zeewater en daarna heb ik contact gezocht met Dierenwelzijn Walcheren." Vervolgens is het beestje overgebracht naar Blijdorp.
De zeepaardjes belanden soms op het strand: "We denken dat door een storm de diertjes loslaten van het zeewier waar ze aan vastgehecht zitten met hun staart. Met harde wind laten ze los en gaan ze drijven. Dan spoelen ze mee met de golven het strand op", legt De Boer uit.
Zo werd het zeepaardje op het strand in Vlissingen aangetroffen
Zo trof Miranda Floresse het zeepaardje op het strand in Vlissingen aan © Miranda Floresse
Het is belangrijk om de zeepaardjes niet terug in de zee te gooien: "Ze moeten zich ergens aan kunnen vasthechten. Als je ze teruggooit, spoelen ze weer op het strand. Dus dat gaat niet werken."

Altijd een zakje meenemen naar het strand

In plaats daarvan, moet je een plastic zakje meenemen naar het strand: "Vul dat zakje met koud zeewater. Bel Blijdorp of Ecomare op Texel. Wij zullen zorgen dat het zeepaardje hierheen komt. Houd hem wel koud want het is heel slecht voor ze als ze worden opgewarmd. Breng ze maar gewoon koud. Ook hier is het water maar twaalf tot veertien graden. Dat is voor deze diertjes prima."
Mark de Boer, Blijdorp, zeepaardje
Mark de Boer bij het aquarium waar het zeepaardje nu woont © Omroep Zeeland
De vraag blijft waarom er zoveel moeite wordt gedaan voor zo'n klein diertje. Voor De Boer is het antwoord daarop kraakhelder: "Het zeepaardje is eigenlijk een klimaatvluchteling. We zien veel meer zeepaardjes dan vroeger. Dat komt door de opwarming van de Noordzee."

'Bang dat het er voor de zeepaardjes uiteindelijk slechter op wordt'

Normaal gesproken leven de zeepaardjes in het gebied vanaf Marokko en de Middellandse Zee tot aan hier: "Dáár wordt het te warm voor ze. Ik denk dat het gebied waar ze zich prettig voelen steeds kleiner wordt. Dat ze meer naar Nederland worden gedreven. Maar hier is niet zoveel plek aan de kust omdat we heel veel zand hebben. Er zijn maar een paar gebieden waar het geschikt is voor ze, zoals de Oosterschelde. Ik ben bang dat het er voor de zeepaardjes uiteindelijk slechter op wordt."
Blijdorp is samen met Natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare op Texel de enige die de bevoegdheid heeft om de zeepaardjes op te vangen en weer uit te zetten. Ze worden niet tentoongesteld voor het grote publiek, maar mogen achter de schermen aansterken.
Zorg ervoor dat je altijd een zakje meeneemt naar het strand om het zeepaardje mee te nemen
Advies is om altijd een zakje mee te nemen naar het strand © Diergaarde Blijdorp
De dieren kunnen daarom veilig overwinteren in de dierentuin. Daarna worden uitgezet in de Oosterschelde, ter hoogte van de Zeelandbrug: "Dat is een gebied waar veel zeegras en zeewier en andere omstandigheden zijn waar ze zich goed kunnen hechten en waar veel voer is." Rond mei of juni zal onze Vlissingse drenkeling dus terugkeren naar het Zeeuwse water.