Zeven verdachten voor de rechtbank voor zomer vol geweld op Schouwen

Zeven mannen en jongens staan de komende drie dagen voor de rechtbank in Middelburg voor een reeks geweldsincidenten in de zomer van 2021 op Schouwen-Duiveland. De zeven schopten en sloegen andere mensen in elkaar. Vijf van de zeven verdachten waren minderjarig. Het geweld was heftig: slachtoffers werden in hun gezicht geslagen en geschopt.
Geweld Schouwen-Duiveland
Afbeelding ter illustratie © Politie
De reeks geweldsincidenten hield de gemoederen op Schouwen erg bezig: het was midden in een druk toeristenseizoen. Veel mensen kozen in het tweede jaar met coronamaatregelen voor een vakantie in eigen land. Uit politieonderzoek bleek dat de knokkende jongeren op vakantie waren en dat sommigen elkaar in Zeeland hadden leren kennen. De tunneltjes onder de N57 bij de Brouwersdam werden 's nachts gebruikt als feestlocatie.

Mallorca

Een slachtoffer vertelde destijds dat de groep op ruzie uit was. "Eén zo'n jongere begint hartstikke agressief te zeggen: 'Heb je sigaretje voor me?' Mijn vriend zegt: 'Sorry, ik ga je geen sigaretje geven'. En toen was het: 'Heb je geen sigaretje, zoek je soms ruzie?' En ineens geeft die jongen mijn vriend een tik en begint vol op hem in te meppen."
Vervolgens ging de hele groep los: "Opeens waren ze met zijn zessen aan het schoppen. Ik riep dat ze op moesten houden. Die jongen van dat sigaretje komt naar mij toe en slaat me vol op het gezicht. En toen begon de groep vol op mij in te trappen. Ik had meteen dat verhaal van Mallorca in mijn hoofd. Ik kreeg harde trappen in mijn gezicht, ik zag witte flitsen. Het enige wat ik kon doen was schreeuwen."

Hersteld

Het slachtoffer, dat niet bij de zittingen aanwezig zal zijn, is volledig hersteld van zijn verwondingen. Hij brak onder meer zijn kaak. "Ik heb het achter me gelaten", zegt hij. "Ik wil me daar niet meer mee bezig houden."
In totaal werden negen verdachten opgepakt. Drie van hen hebben een tijd in voorarrest gezeten. Twee worden niet vervolgd. Tegen hen was te weinig bewijs. De zeven verdachten zijn mannen en jongens die toen vijftien tot achttien jaar oud waren. Twee van de destijds minderjarige jongens staan terecht voor de ernstigste feiten: poging tot doodslag. Zij worden achter gesloten deuren berecht. De verdachten komen uit Schiedam, Vlaardingen, Abbenbroek, Rotterdam en Gouda.

De reeks geweldsincidenten op een rij

30 juli, 02.30 uur:

Bij een strandpaviljoen bij de Brouwersdam wordt die nacht een 19-jarige man uit Swalmen zwaar mishandeld. De Limburger krijgt samen met vier andere vrienden een woordenwisseling met een grote groep. Zonder aanleiding wordt de man aangevallen en meerdere keren geschopt en geslagen in zijn gezicht. Hij ziet kans om weg te rennen, maar wordt daarna nog een keer te grazen genomen. Hij wordt in het ziekenhuis opgenomen, waar blijkt dat hij zijn neus heeft gebroken.

31 juli, 01.30 uur:

Aan het begin van de Brouwersdam wordt die nacht een 19-jarige man uit Scharendijke plotseling geslagen door een groep. De jongeman kan ontkomen, waarna getuigen de daders hebben zien wegrennen. Het slachtoffer is bij een huisartsenpost aan zijn verwondingen behandeld.

1 augustus, 02.00 uur:

Een 19-jarige man uit Yerseke is op het strand bij de Brouwersdam wanneer hij met twee vrienden de groep tegenkomt. Er ontstaat ruzie waarna de jongeman klappen krijgt in zijn gezicht. Hij loopt hierbij onder andere letsel op aan zijn gebit.

2 augustus, 01.30 uur:

Een 23-jarige man uit het Noord-Brabantse Westerhoven wil bij het fietstunneltje van Scharendijke iemand helpen die wordt geschopt en geslagen. Daarop richt de groep zich op hem, waardoor hij meerdere keren in het gezicht wordt geschopt en geslagen. Hij wordt in het ziekenhuis opgenomen, waar blijkt dat zijn kaak is gebroken.

4 augustus, 01.30 uur:

Aan het begin van de Brouwersdam wordt een man van 19 uit Renesse door zeker zes jongens in elkaar geschopt. Hij weet te ontkomen, maar loopt diverse verwondingen op aan zijn hoofd.

4 augustus, 01.30 uur:

Bijna rond hetzelfde tijdstip en ook weer aan het begin van de Brouwersdam wordt een 17-jarige Duitse jongen aangevallen. Toen hij dacht dat de dader een mes wilde pakken, rende hij weg. De twee daders gaan er daarna vandoor met zijn fiets.

4 augustus, 04.15 uur:

Een 19-jarige man uit de gemeente Renkum was op vakantie in Zeeland samen met vrienden. Hij komt een groep tegen die zijn fiets wil hebben. Onder dwang staat hij hem af, daarbij wordt geen geweld gebruikt.

5 augustus, 03.15 uur:

Bij een strandpaviljoen aan de Brouwersdam komt een 22-jarige man uit Barneveld in contact met de groep. Ze zoeken de confrontatie op waarna de Barnevelder wordt aangevallen. Hij valt daarbij op de grond en wordt meerdere keren geschopt en geslagen. Hij loopt daarbij verwondingen op, maar hoeft niet naar de dokter.

6 augustus, 00.45 uur:

Twee jongens worden op een camping aan de Maireweg in Burgh-Haamstede in elkaar geslagen door de groep, met botbreuken tot gevolg. De twee slachtoffers van 22 en 21 jaar uit Schouwen-Duiveland lopen meerdere breuken op in het gezicht. Ze zijn allebei naar het ziekenhuis gebracht.