'Ik loop in mijn duster, want ben een uitgeklede zuster', geen staking, maar wel acties in Zeeuwse ziekenhuizen

In tegenstelling tot hun collega's elders in het land wordt er door de Zeeuwse ziekenhuismedewerkers niet gestaakt vandaag voor een betere cao. In plaats daarvan voerden tussen de honderd en honderdvijftig medewerkers van het Adrz kort na het middaguur wel actie in het ziekenhuis in Goes. Daarbij kreeg de directeur van het ziekenhuis een pot met zure bommen uit handen van het personeel, naar aanleiding van het 'zure cao-aanbod'.
Protest bij Adrz Goes
Medewerkers van het Adrz staken niet, maar protesteren met borden en spandoeken © Omroep Zeeland
Het Zeeuwse ziekenhuispersoneel was wel actiebereid, maar had moeite om op tijd een actiecomité bij elkaar te krijgen. Daarom werd er niet gestaakt zoals in 64 andere ziekenhuizen in het land. Voor een staking moet namelijk aardig wat geregeld worden, zo moeten er draaiboeken ingeleverd worden bij de vakbonden en directie van het ziekenhuis.
In plaats van een staking worden er daarom kleinschalige acties georganiseerd. In het Adrz in Goes kwamen na het middaguur meerdere medewerkers samen om kort actie te voeren. Daarbij werd een pot zuur overhandigd aan directeur Marten Kroese van het Adrz. Hij nam de pot sportief in ontvangst en liet weten de acties de ondersteunen. Verder liepen medewerkers rond in dusters met de opdruk 'ik loop in mijn duster, want ik ben een uitgeklede zuster'.

Hoge werkdruk door ziekte en inhaalzorg

Het personeel voert actie tegen een hoge werkdruk. Die wordt veroorzaakt door de vele inhaalzorg, veroorzaakt door de coronacrisis. Daarbij spelen ook de in hun ogen slechte salarissen een rol. "Die zijn zo laag dat mensen gaan denken dat ze ergens anders meer kunnen verdienen en de zorg verlaten."
Daarnaast kampen de ziekenhuis ook met een hoog ziekteverzuim onder het personeel, wat een vicieuze cirkel veroorzaakt volgens Gerard Bin van het actiecomité van het Adrz. "Want een hoog ziekteverzuim, verhoogt de werkdruk en verhoogt dus weer het ziekteverzuim. Mensen voelen zich opgebrand en uitgeblust."
De actie van vandaag moest het actiecomité van het Adrz ook een indicatie geven hoe hoog de actiebereidheid is, mochten er nog meer stakingsdagen aankomen. Gerard Bin vond de opkomst van vandaag 'bemoedigend'. Of er alsnog gestaakt gaat worden hangt af van het verdere verloop van de cao-onderhandelingen. Maar Bin sluit niet uit dat het Adrz bij een volgende staking aansluit bij de landelijke collega's.
In ziekenhuis ZorgSaam werden vandaag geen acties gehouden. Het ziekenhuis laat weten dat er inmiddels wel een actiecomité is opgericht. Als er na vandaag nog meer stakingsdagen plaatsvinden, kan het comité op tijd een actie organiseren.
Protest bij Adrz Goes
Medewekers van het Adrz staken niet, maar protesteren met borden en spandoeken © Omroep Zeeland
Medewerkers van ziekenhuis Bravis met vestigingen in Bergen op Zoom en Roosendaal staken wel en draaien vandaag een zondagsdienst. Dat houdt in dat de vestigingen alleen open zijn voor spoedgevallen. Het personeel houdt een zitactie in de centrale hal van de ziekenhuislocaties. Ook worden de sjoelbakken tevoorschijn gehaald: 'De werkgeversorganisatie speelt spelletjes met ons', is de boodschap.

Loonsverhoging van 10 procent

Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, CNV Zorg & Welzijn, NU'91 en werknemersorganisatie FBZ houden deze staking, omdat werkgeverskoepel NVZ de eisen van de vakbonden niet heeft ingewilligd. Het conflict draait om loon en werkdruk. De bonden eisen een loonsverhoging van tien procent voor één jaar en 100 euro bruto per maand. Ook willen de bonden dat werknemers die met het openbaar vervoer reizen de volledige reiskosten vergoed krijgen. Datzelfde geldt voor parkeerkosten. Ook moet de werknemer het recht krijgen op onbereikbaarheid, op momenten dat hij of zij niet is ingeroosterd.
"De spandoeken hangen al weken in het ziekenhuis en vandaag komen er nog meer bij. De collega's zijn creatief geweest", zegt Albert van der Heijden van het actiecomité van Bravis. De staking is nodig voor een eerlijke beloning voor het harde werk in de zorg, vindt Van der Heijden. "Ik werk al dertig jaar in het ziekenhuis en je merkt dat het steeds drukker wordt. De zorg wordt steeds zwaarder, we moeten het met steeds minder mensen doen en je merkt dat er een steeds minder goede beloning tegenover staat."

Werk niet aantrekkelijk

Hij ziet ook dat jonge mensen die in het ziekenhuis komen werken niet lang blijven hangen. "Op andere plekken kunnen ze meer verdienen, of ze hoeven geen weekenden en nachten te werken voor hetzelfde geld." Jammer, vindt hij. "De mensen komen wel, maar ze blijven niet." En daardoor blijft de werkdruk in het ziekenhuis hoog.