Politieke partijen poeslief voor elkaar tijdens eerste debat na verkiezingen

Veel felicitaties aan de BoerBurgerBeweging (BBB) en nog meer goede intenties voor de politieke toekomst van Zeeland. De lijsttrekkers van de Zeeuwse politieke partijen die de komende vier jaar in Provinciale Staten gaan zitten spraken elkaar vanochtend tijdens het zogeheten duidingsdebat. Winnaar BBB komt begin volgende week met een verkenner, waar de andere partijen zich goed bij moeten voelen.
Politici aan tafel in de Kapittelzaal van het Abdijcomplex
Politici aan tafel in de Kapittelzaal van het Abdijcomplex © Omroep Zeeland
Als eerste kreeg Kees Hanse (BBB) het woord. Zijn partij is met negen zetels immers de grootste geworden in Provinciale Staten. "Ik ben moe, ik ben verschrikkelijk moe", zei hij, "maar ik blijf doorgaan." Hanse zei te hopen dat andere politici beseffen dat de verkiezingswinst van de BBB laat zien dat er iets in de maatschappij gaande is. "Heel veel mensen voelen zich aangetast in hun vrijheid en hun waarden. Ik hoop daar verandering in te brengen." Hij zei verder dat de verkiezingscampagne door de BBB-kandidaten zelf is betaald "met steun van bedrijven om ons heen".
Duidingsdebat?
Onder leiding van commissaris van de Koning Han Polman gaan de lijsttrekkers van de in Provinciale Staten gekozen politieke partijen met elkaar in gesprek over de uitkomsten van de verkiezingen. Ze blikken terug op de afgelopen campagneperiode en reflecteren op de verkiezingsuitslag en de opkomstcijfers. De bijeenkomst is openbaar. Vier jaar geleden is er voor het eerst een duidingsdebat gehouden na de verkiezingen voor Provinciale Staten.
Over de komende formatieperiode kon Hanse de andere politici aan tafel geruststellen: "We gaan niemand op voorhand uitsluiten en gaan met iedere partij aan tafel."
BBB gaat een verkenner aanwijzen die met de andere partijen moet bespreken wat de mogelijkheden zijn om een bestuur te vormen. Die verkenner wordt begin volgende week bekend. Volgens Hanse moet het iemand zijn met een "neutrale politieke achtergrond". Hij riep de anderen op om het vooral aan te geven als de gekozen verkenner niet goed zou liggen. Dan kan daar over worden gesproken.
Publiek tijdens het openbare Duidingsdebat
Publiek tijdens het openbare Duidingsdebat © Omroep Zeeland
De andere partijen waren blij met deze coöperatieve opstelling van BBB. Anita Pijpelink (PvdA/GL) vond dat Hans "niet uit macht, maar uit kracht" sprak. "Ik ben blij met de manier waarop je je uitdrukte", zei Harry van der Maas (SGP). "Goed dat er een verkenner komt", vond Jo-Annes de Bat (CDA). "Grote waardering voor de woorden van de heer Hanse", aldus Dick van der Velde (VVD). Ook de kleinere partijen aan tafel spraken soortgelijke woorden.
De enige die echt openlijk aan het formeren sloeg was Gert Heijkoop van JA21. Hij vond de combinatie van BBB, VVD, CDA en SGP de meest voor de hand liggende coalitie. Dus het huidige bestuur, maar dan zonder PvdA/GL. "We kijken uit naar een conservatie samenwerking", zei Heijkoop.
Anita Pijpelink sprak juist de hoop uit dat er een 'brede coalitie' wordt gevormd die de "polarisatie tegengaat' en ook de kloof tussen stad en platteland overbrugt. PvdA/GL heeft veel stemmen gehaald in Zeeuwse steden.
Volgende week praten de politici verder. De nieuwe Statenleden worden op 29 maart geïnstalleerd.