Als het aan scholieren ligt, wint PvdA/GroenLinks de Provinciale Statenverkiezingen

De stoelen van de Statenzaal in het Provinciehuis zaten vanmiddag vol met scholieren van Nehalennia. Afgelopen weken hebben ze gestemd op hun favoriete partij bij de scholierenverkiezingen en de uitslag werd vandaag bekend gemaakt. PvdA/GroenLinks kwam eruit als winnaar met 14,5 procent van de stemmen en liet daarmee D66 met 14,4 procent en de VVD met 10,7 procent net achter zich.
Als het aan scholieren ligt, wint PvdA/GroenLinks de Provinciale Statenverkiezingen
Het was een geheel politieke middag voor de leerlingen want voorafgaand aan de uitslag was een quiz om de kennis over provinciale politiek te testen. "Als je achttien bent, mag je stemmen. Maar vanaf wanneer mag je Statenlid worden?', luidt de eerste vraag.
In groepjes kon er worden overlegd, maar de antwoorden moesten individueel worden ingevuld op de telefoon. Na tien vragen verscheen de winnaar op het beeldscherm dat middenin de zaal stond. Yoël de Bruijne reageerde verbaasd toen hij zijn naam zag: "Ik dacht niet dat ik er veel van wist, maar blijkbaar was dat toch wel zo."

Debat

Na de quiz konden de leerlingen ervaren hoe het is om in de Provinciale Staten te functioneren door een debat aan te gaan met de lijsttrekkers. "Het was voor mij niet echt verrassend omdat het ging over de onderwerpen waar de verkiezingen over gaan. Dan heb je het over de stikstof, wonen, over het OV en de kernenergie, dat is echt actueel", zegt Gerwi Temmink van PvdA/GL.
scholierenverkiezingen uitslag 2
Dertig leerlingen van de middelbare school Nehalennia verzamelden zich in het Provinciehuis voor de uitslag van de scholierenverkiezingen © Omroep Zeeland
Wat ook niet als een verrassing kwam voor de 17-jarige Merel Menger was de uitslag van de scholierenverkiezingen: "Op onze school is een docent PvdA-leider dus misschien had dat wel een beetje invloed. Aan de andere kant was de uitslag wel goed verdeeld dus er sprong niet echt een partij bovenuit." Ondanks dat Temmink blij is met de stem van de scholieren, rekent hij zich nog niet rijk. "De scholierenuitslagen verschillen uiteindelijk nog wel van wat het morgen zal zijn omdat dit ook de voorgaande jaren zo was."

Motivatie

De scholierenverkiezingen zijn bedoeld om jongeren voordat ze achttien zijn te motiveren om te gaan stemmen als het zover is. Merel is alleen nog niet overtuigd: "Voor de toekomst zou ik het misschien wel doen, maar het is niet zo dat ik er heel erg naar uitkijk om op mijn achttiende te gaan stemmen." Haar klasgenoot Yoël denkt daar anders over. "Ik zie in hoe belangrijk het is en als je niet stemt dan wint gewoon de grootste partij. Ik let er vooral op of de partij aandacht besteed aan goede infrastructuur en ook dat er genoeg natuur overblijft in de provincie", aldus Yoël.
scholierenverkiezingen uitslag 2023
Scholieren mochten even meemaken hoe het is om in de Statenzaal van het Provinciehuis in Middelburg te zitten © Omroep Zeeland