Asielzoekers Vlissingen in hongerstaking, IND komt morgen uitleg geven
In de noodopvang in Vlissingen zijn dertien asielzoekers in hongerstaking gegaan. Ze vinden dat het te lang duurt voordat hun asielaanvraag in behandeling wordt genomen. Morgen gaan twee medewerkers van de IND naar Vlissingen om uitleg te geven. Omdat de actievoerders niet eten én niet drinken, worden ze door een vertrouwensarts begeleid, meldt opvangorganisatie COA.

De hongerstakers in de marinekazerne komen vooral uit Turkije en Syrië en hebben vaak familieleden in het aardbevingsgebied. Daardoor ondervinden zij extra stress en is het voor hen nog belangrijker om snel te horen of ze in Nederland mogen blijven, vinden ze.
"Voor ons is dat geen reden om hun zaken versneld af te handelen", zegt een IND-woordvoerder. "Ook andere asielzoekers zitten vaak in een moeilijke situatie en dus verdienen hun zaken net zo veel aandacht." Hij erkent dat het momenteel negen maanden tot een jaar duurt voordat er een daadwerkelijke beslissing is genomen.
Soms kan het sneller, namelijk als asielzoekers schriftelijk kunnen worden gehoord. Maar het is onduidelijk of dat voor de hongerstakers geldt. Die snellere procedure kan alleen als een zaak niet te ingewikkeld is. Bovendien moet een asielzoeker geletterd genoeg zijn om zo'n schriftelijke procedure te doorlopen.
Te veel aanvragen
De IND-medewerkers zullen morgen in Vlissingen uitleg geven over de procedure, zowel de reguliere als de schriftelijke. "En als asielzoekers specifieke vragen hebben, kunnen we naar hun individuele gevallen kijken", vertelt de woordvoerder. "Maar we zullen ook uitleggen dat we meer aanvragen binnenkrijgen dan waar onze capaciteit op berekend is."
De medewerkers zullen de hongerstakers waarschijnlijk niet oproepen hun actie te beëindigen. "Nee, dat denk ik niet", zegt de woordvoerder aarzelend. "We komen echt om voorlichting te geven. Dat we dat doen, geeft aan dat we naar ze willen luisteren. We betreuren dat asielzoekers lang in onzekerheid verkeren. We informeren hen zo goed mogelijk over het proces, zodat ze weten wanneer ze ongeveer aan de beurt zijn."