Jeugddetentie en werkstraf geëist tegen hoofdverdachten geweldsincidenten Schouwen-Duiveland

Een zestienjarige jongen uit Schiedam en een 17-jarige jongen uit Abbenbroek krijgen, als het aan justitie ligt, respectievelijk een half jaar jeugdgevangenis en een werkstraf van tachtig uur. Ze zijn de hoofdverdachten van de reeks geweldsincidenten op Schouwen-Duiveland in de zomer van 2021. In totaal moeten deze week zeven jongens en mannen voorkomen voor die incidenten.
De politie hield destijds negen verdachten aan. Zeven staan nu voor de rechter
De politie hield destijds negen verdachten aan, zeven staan nu voor de rechter © ANP
De twee hebben in voorarrest gezeten. Die dagen moeten volgens de officier van justitie van de straf worden afgetrokken. Voor elke dag dat de jongen uit Abbenbroek zat, moet hij twee uur 'korting' op zijn werkstraf krijgen. De celstraf voor de zestienjarige Schiedammer moet volgens justitie bovendien deels voorwaardelijk worden opgelegd.
Hun zaken zijn achter gesloten deuren behandeld omdat ze nog minderjarig zijn. Ze zijn de jongsten van de groep, maar worden van de zwaarste feiten verdacht: poging tot doodslag, openlijk geweld, en diefstal met geweld. Ze sloegen onder meer twee jongens uit Schouwen-Duiveland het ziekenhuis in. Zij werden met breuken in hun gezicht naar het ziekenhuis gebracht.

Tunneltjes

Het geweld rond campings en op de Brouwersdam hield vakantiegangers, inwoners én de politie flink bezig die zomer. Uit politieonderzoek bleek dat de knokkende jongeren op vakantie waren en dat sommigen elkaar in Zeeland hadden leren kennen. De tunneltjes onder de N57 bij de Brouwersdam werden 's nachts gebruikt als feestlocatie.
Morgen en overmorgen staan de overige verdachten terecht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.