Kees Hanse wil voortouw in formatie nemen: 'Verkenner en formateur staan al klaar'

Nieuwkomer BBB wil in de formatie voor een nieuw Gedeputeerde Staten van Zeeland het voortouw nemen en een nieuwe coalitie vormen. Lijsttrekker Kees Hanse zegt dat hij al een verkenner en formateur klaar heeft staan om gesprekken te gaan voeren met de andere partijen. Hanse heeft ook al een voorkeurscoalitie in gedachten.
Eerste reactie Kees Hanse na monsterzege van BBB
Met welke partijen hij het liefst in zee zou willen gaan, houdt hij liever nog even voor zichzelf. Hanse wil eerst met alle partijen praten om te kijken waar de mogelijkheden tot samenwerking liggen. Wie de verkenner en formateur zijn die al klaar zouden staan, laat hij ook nog even in het midden.
Duidelijk is wel dat Hanse samen met de acht andere BBB'ers die zijn verkozen, klaar is om de handschoen op te pakken. Iets waar hij stiekem al langer van droomt, liet hij vannacht weten voor de microfoon van Omroep Zeeland. "Willen we als BBB iets veranderen dan moesten we de grootste worden. Anders kan je niet veel veranderen en ben je meer afhankelijk van andere partijen", legt Hanse uit. "Nu kunnen wij de leiding pakken in de formatie en die rol willen we ook pakken en uit gaan voeren."
Kees Hanse en Jo-Annes de Bat
Kees Hanse en Jo-Annes de Bat © Omroep Zeeland
Groot onderwerp tijdens de campagne was het stikstofbeleid van het kabinet. Hanse wil dat beleid bijdraaien, maar niet helemaal terugdraaien. Wel slaat hij een aantal piketpaaltjes. "Wij gaan niemand onteigenen en we gaan ook geen stikstofrichtlijnen naar voren halen." Hanse wil met innovaties de stikstofuitstoot in Zeeland terugbrengen "het liefst zo snel mogelijk".

Van 'meer verwacht' naar 'absolute kater'

Waar euforie overheerst bij nieuwkomer BBB zijn de reacties bij de andere partijen wat milder en ingetogener. Zo verdwijnt 50PLUS uit de Staten, vermoedelijk als gevolg van de onrust bij de landelijke partij, maar helemaal zeker is Rens Reijnierse daar niet van. Hij wil de komende tijd gebruiken om de partij in Zeeland te hergroeperen en te kijken hoe het verder moet en gaat.
Benieuwd naar de uitslagen van de verkiezingen voor Provinciale Staten en het waterschap? Je vindt de uitslagen hieronder terug:
Geen bittere maar lichte teleurstelling bij PvdA/GroenLinks. Want na de succesvolle samenwerking bij de gemeenteraadsverkiezingen in onder meer Goes en Middelburg smaakte de samenwerking tussen de partijen in Zeeland naar meer. De lokale samenwerkingen leverde namelijk een forse zetelwinst en zelfs de overwinning op. Dat wilden de partijen op provinciaal niveau herhalen, maar dat heeft niet helemaal uitgepakt zoals gewenst. De samenwerking PvdA/GroenLinks blijft steken op zes zetels, net zoveel zetels als beide partijen nu in de Staten van Zeeland hebben, maar dan onafhankelijk van elkaar.

Meer stemmen, maar niet meer zetels

Toch ziet lijsttrekker Anita Pijpelink lichtpuntjes in de samenwerking. "We zien in absolute aantallen dat meer Zeeuwen op ons hebben gestemd, alleen in het spectrum van de hele uitslag valt die een beetje schril weg met de binnenkomst van BBB." Natuurlijk had ze gehoopt op meer, maar mede door de hoge opkomst kon ze de extra stemmen niet verzilveren in meer zetels.
CDA-lijsttrekker Jo-Annes de Bat reageert op het verlies van twee zetels
Met deze uitslag zou de huidige coalitie van CDA, SGP, VVD en PvdA/GroenLinks met een krappe meerderheid van twintig zetels door kunnen gaan. Maar dat dit gaat gebeuren, is niet direct de verwachting, omdat BBB het initiatief mag nemen tot het vormen van een nieuwe coalitie. Dat de nieuwkomer dan de plaats van PvdA/GroenLinks inneemt en met de andere drie huidige coalitiepartijen verder gaat, is een scenario waar Pijpelink nog niet mee bezig is.
Dit is niet een beetje teleurstellend, maar absoluut een katergevoel. Ik ben heel ontevreden.
Jo-Annes de Bat, lijsttrekker CDA
Dan een van de grotere verliezers van deze verkiezingen. Het CDA, de grootste vier jaar geleden, moet zich nu tevreden stellen met vijf zetels als derde grootste partij in Zeeuwse Staten. Een forse tegenvaller voor lijsttrekker Jo-Annes de Bat, die zich acht zetels als doel had gesteld. "Dit is niet een beetje teleurstellend, maar absoluut een katergevoel. Ik ben heel ontevreden."

Geen persoonlijke afrekening

Dat er in plaats van de gewenste zetelwinst er twee zetels afgaan, is even flink slikken voor het CDA. "Dit is iets waar we even heel goed over na moeten denken." Maar De Bat denkt niet dat deze verkiezingsuitslag een persoonlijke afrekening is. "Voor een groot deel zal de kiezer hebben gestemd met het landelijke beleid in het achterhoofd. Dat zal Den Haag serieus moeten nemen."

Staat open voor samenwerking met BBB

Hoe het in Zeeland nu verder moet en wie met wie een coalitie moet vormen, wil De Bat net als zijn collega Pijpelink nog niet op vooruit lopen. Hij staat in ieder geval open voor een samenwerking met BBB, de partij die hem gisteren van de troon stootte.