Na 35 jaar slotakkoord voor Champagne Charlie 'Een beter hoogtepunt komt er niet meer'

De leden van de Zeeuwse band Champagne Charlie staan vandaag voor het laatst op het podium. Na 35 jaar geeft de band een dubbel afscheidsconcert in de Spot in Middelburg. En dat afscheid laat zowel de band als het publiek niet onberoerd.
Na 35 jaar slotakkoord voor Champagne Charlie 'Een beter hoogtepunt komt er niet meer'
De beslissing om na 35 jaar met de band te stoppen, ging niet zonder slag of stoot, maar volgens zanger Sjef Hermans is dit het juiste moment. "De jongste van onze band is 64 jaar en de oudste twee gaan richting de 78. Dat is een behoorlijke leeftijd. Een beter hoogtepunt komt er niet meer."

'Ik heb er vrede mee'

In de coronaperiode kampte drummer Peter Lenselink met wat lichamelijke ongemakken en besloot om te stoppen. Door zijn besluit zijn de andere vijf bandleden ook gaan nadenken. "We bestaan 35 jaar, we hebben alles meegemaakt wat je mee kunt maken en hebben eigenlijk geen nieuwe plannen. Natuurlijk had ik er in het begin wel moeite mee, maar nu heb ik er vrede mee," aldus Hermans.

Zwart gat

De muzikanten zijn overigens niet bang dat ze in een zwart gat vallen, want stoppen met muziek maken, zullen de bandleden niet doen. De muzikanten zijn, afzonderlijk van elkaar, bezig met eigen muziekprojecten. Sjef Hermans en Geert de Heer maken bijvoorbeeld ook deel uit van de Sunshine Cleaners, die zich laten inspireren door een reeks singer-songwriters die het aandurven om in songs ook hun donkere kant te tonen. Ook halen ze regelmatig materiaal uit The American Folk Anthology van onder het stof en poetsen dat vervolgens keurig op.
We kregen zelfs het verzoek voor een afscheidstournee door het hele land.
Sjef Hermans - zanger en gitarist Champagne Charlie
De fans die bij het afscheidsconcert aanwezig begrijpen de keuze dat de band na zo'n lange tijd heeft besloten om te stoppen. "Ik volg Champagne Charlie al vanaf het begin. Heb ze vaak zien spelen en vindt de muziek nog steeds prachtig. Het is jammer dat ze stoppen, maar aan alles komt een eind", aldus Matthijs Berks uit Vlissingen.

Geen afscheidstournee

Vanwege de stormloop op de kaartjes is het middagconcert al uitgebreid met een avondconcert, waarvoor de kaarten ook binnen de kortste keren weg waren. "Er kwamen zelfs vragen van mensen uit het land of we een afscheidstournee gaan doen", aldus Hermans. Maar daar geeft de band helaas geen gehoor aan.
Stukje uit het optreden van Champagne Charlie
Champagne Charlie is opgericht in 1988. Sjef Hermans en zijn neef Theo de Koning speelden eerder samen als de Delta Blue Boys. De band bestaat verder uit Geert de Heer (diverse snaarinstrumenten), Peter Lenselink (drums), Peter Bout (bas) en Gait Klein Kromhof (mondharmonica).
De band bouwde een veelzijdig repertoire op van traditionals en eigen composities in diverse stijlen van folk en country tot jazz en gospel. Champagne Charlie maakte diverse cd's met Engelstalige blues- en rootsmuziek (b.v. Round 'n' Round, Waitin' on Roosevelt en Hobo Signs and Railroad Lines), maar ook met Nederlandstalige liedjes, zoals Volle Maan en Laatste Afvaart (2002) over de verdwenen veerdiensten over de Westerschelde.
Tijdens het laatste optreden kreeg Champagne Charlie de award uitgereikt van de Hall of Fame van de Dutch Blues Foundation. Dat is een historisch archief van namen die belangrijk zijn geweest voor de blues in Nederland. Champagne Charlie schaart zich hiermee in een illuster rijtje met onder meer Oscar Benton, Harry Muskee, Eelco Gelling, Flavium en Hans Theesink.
Slotakkoord voor Champagne Charlie
De Zeeuwse roots- en bluesband Champagne Charlie stopt na 35 jaar © Champagne Charlie