Strafeisen tegen verdachten geweld Schouwen: 'Alsof ze tegen een voetbal aan het schoppen waren'

Het was alsof ze tegen een voetbal aan het trappen waren die nacht, verklaarde een slachtoffer. Alleen trapten de jongens niet tegen een voetbal, maar tegen zijn hoofd. En tegen dat van zijn vriend. "Ze deden wie de bal het verste kon schieten."
Geweld Schouwen-Duiveland
Deze week verschijnen zeven verdachten voor de rechtbank voor een reeks geweldsincidenten in 2021 op Schouwen-Duiveland © Politie
Vandaag stonden de enige twee meerderjarige van in totaal zeven verdachten van een reeks geweldsincidenten op Schouwen in de zomer van 2021 voor de rechtbank. De twee mannen, jongens nog anderhalf jaar geleden, maakten deel uit van een groep vrienden die bij twee vechtpartijen betrokken waren. Zij zouden op 6 augustus twee mannen hebben geschopt bij een camping en twee dagen eerder hebben gevochten op het strand.

Niet geschopt

Eén van de twee, een man van twintig uit Vlaardingen, zegt dat hij niet heeft geschopt. Dat hij juist probeerde de vechters uit elkaar te halen. Toch herkenden de slachtoffers hem van foto's die de politie na zijn aanhouding nam. Een geval van 'onbewuste sturing' van getuigen, vindt zijn advocaat. De slachtoffers kregen drie foto's te zien, met de mededeling erbij van agenten dat ze deze drie jongens net hadden aangehouden.
De andere verdachte, een negentienjarige man uit Vlaardingen, heeft bekend dat hij betrokken was bij de vechtpartijen. Al zou hij niet geschopt hebben, maar wel geslagen. "Ik stond daar gewoon", zei hij tegen de rechtbank. "Ik weet niet meer precies wat er is gebeurd, maar ik was er wel gewoon bij. In het begin was het tussen twee mensen, daarna liep het uit de hand. Daarna was het met zijn allen. Het was gewoon chaos. Ik heb niet geschopt, dat weet ik zeker. Ik weet niet of ik geslagen heb."

Mallorcazaak

De geweldsincidenten zorgden die zomer voor veel ophef. Nog maar een paar weken eerder stonden de media bol van de 'Mallorcazaak', waarbij het slachtoffer door een groep mannen was belaagd en doodgeschopt. Op Schouwen-Duiveland vond eind juli en begin augustus een hele reeks incidenten plaats, met daders in verschillende samenstelling, waarbij een aantal mensen ernstig gewond raakte.
"Er sprongen nog aantal jongens uit de groep", zei het ene slachtoffer later tegen de politie. "Vijf of zes. Ik wilde de boel sussen, maar ik kreeg ook een haal tegen mijn gezicht. Vijf of zes personen kwamen op mij af. Ik lag op de grond, werd op mijn hoofd geschopt." Hij had een gebroken onder- en bovenkaak en een gebroken neus. Zijn vriend kwam ervan af met een gebroken neus enheeft nog steeds last van de breuk.
Vlak na de mishandeling vertelde de man tegen Omroep Zeeland dat hij vreesde voor zijn leven toen hij werd geschopt. "Ik had meteen dat verhaal van Mallorca in mijn hoofd. Ik kreeg harde trappen in mijn gezicht, ik zag witte flitsen. Het enige wat ik kon doen was schreeuwen."

Strafeis

De officier van justitie eiste tachtig uur werkstraf tegen de 19-jarige man. De 20-jarige man zou moeten worden berecht volgens het adolescentenstrafrecht, als het aan justitie ligt. Tegen hem is een celstraf geëist van een half jaar, met aftrek van de anderhalve maand dat hij in voorarrest zat. De rest van de celstraf zou dan voorwaardelijk moeten zijn. De verdachte zou verplicht begeleid moeten worden door jeugdhulpverleners.
Deze week staan in totaal zeven verdachten terecht voor verschillende zaken. Twee minderjarige verdachten die woensdag voor de rechter stonden, worden verdacht van de meest ernstige feiten: het schoppen van de twee slachtoffers bij de camping. Een 19-jarige man uit Gouda, die niet bij de hoofdverdachten hoort, moet als het aan justitie ligt, een werkstraf van veertig uur doen. Vrijdag staan de laatste twee verdachten voor de rechter.