Meer dan 100 banen op de tocht bij Dow in Terneuzen

Bij de vestigingen van Dow in Nederland verdwijnen de komende tijd 169 banen. Daarover is het personeel van het chemiebedrijf in Terneuzen vanmiddag ingelicht. Ook sluiten twee productielijnen van een fabriek in Terneuzen.
Dow
Bij de vestigingen van Dow in Nederland verdwijnen de komende tijd 169 banen © Omroep Zeeland
Eerder werd al aangekondigd dat internationaal 2.000 banen verdwijnen bij Dow vanwege economische omstandigheden, bijvoorbeeld de hoge energiekosten. In heel Nederland (Terneuzen, Dordrecht en Delfzijl) verdwijnen er 169. Er zijn dit jaar 42 vacatures niet opgevuld, dus blijven er 127 banen over die op de tocht staan. Waarvan het merendeel in Terneuzen.

Gezocht naar herplaatsing

Het is niet duidelijk of er gedwongen ontslagen zullen vallen, aldus directeur Anton van Beek. "We gaan er alles aan doen om op zoek te gaan naar herplaatsing intern. Bijvoorbeeld banen die vrijkomen door natuurlijk verloop, zoals mensen die met pensioen gaan." Maar helemaal uitsluiten dat mensen hun baan verliezen, kan hij niet. Het gaat om allerlei verschillende functies, van planning tot administratief. Volgens Dow zijn de rollen bekend. "We gaan nu in gesprek met ondernemingsraden en op een later moment zullen individuele medewerkers worden geïnformeerd."
Een andere oplossing dan de lijnen stopzetten, is er niet.
Anton van Beek, directeur Dow
Daarnaast worden in een fabriek in Terneuzen twee van de tien productielijnen stilgelegd waar grondstoffen voor polyurethaan worden gemaakt. Stoffen die in auto's, banken en matrassen zitten. Daar is volgens Van Beek wereldwijd minder vraag naar. "Een andere oplossing dan de lijnen stopzetten is er dan ook niet."

Ook in tijden van slechte gesprekken

De komende tijd worden gesprekken gevoerd met de ondernemingsraad en wordt er een sociaal plan gemaakt voor mensen die daar gebruik van willen maken. "Dit zijn nooit de leukste dagen. Op het moment dat we te maken hebben met onzekerheid, is het lastig om door zo'n fase heen te gaan. Als leider moet je er ook zijn in tijden van slechte gesprekken."
Bij de vestiging in Terneuzen werken in totaal 3.700 mensen. Dat zijn zowel mensen die in dienst zijn als uitzendkrachten en contractors.