Azc Middelburg eind april of begin mei weer open voor bewoners na grote brand

Het asielzoekerscentrum in Middelburg is naar verwachting eind april of begin mei weer helemaal bewoonbaar na de brand van december. Dat laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Een deel van de bewoners mocht half januari weer terug, de rest is elders in het land ondergebracht.
Brand in azc Middelburg
Brand in azc Middelburg op 17 december © HV Zeeland
Vooral de hoeveelheid water bij het blussen zorgde voor veel schade, maar volgens het COA is het gebouw nu aan de laatste droogweek toe. Als alles weer droog is, worden onder meer de opengebroken deuren vervangen en andere timmerwerkzaamheden verricht. Bewoners die dat willen mogen vervolgens terugkeren.
"Sommigen zullen inmiddels statushouders zijn met een toegewezen woning, of er zijn gezinnen waarvan de kinderen inmiddels naar school gaan in hun nieuwe woonplaats", zegt de woordvoerder.
In het asielzoekerscentrum aan de Laurens Stommesweg brak op 17 december 2022 tegen 08.00 uur brand uit. De brand woedde op de vierde verdieping van het gebouw. Acht mensen raakten lichtgewond, zij ademden rook in. Al snel hield de politie twee bewoners van het azc aan, zij worden verdacht van het aansteken van de brand. Zij waren op het moment dat de brand uitbrak in dezelfde kamer.
Het gaat om twee mannen van 28 en 22. De oudste mag zijn proces buiten de cel afwachten.