BBB'ers overdonderd: 'Mensen waarvan je het niet verwacht, stemmen dan ineens op je'

Honderden appjes, een telefoon die niet stopt met rinkelen, taart voor de deur... Dat is wat er gebeurt als je de verkiezingen wint. BBB-lijsttrekkers Bastiaan van 't Westeinde (waterschap) en Kees Hanse (Provinciale Staten) zijn - net als hun partijgenoten - compleet overdonderd. "Ik knijp af en toe m'n arm, maar het is echt zo."
De dag na de verkiezingen: 'De appjes blijven binnenkomen!'
Terwijl Kees Hanse uit Zierikzee vanochtend werd verrast door iemand met taart, bij Bastiaan van 't Westeinde stond om 8.00 uur een vrachtwagen op het erf die aardappels kwam halen. "De realiteit was gelijk weer terug", lacht Van 't Westeinde. "Maar gisteren was echt ongelofelijk. Je hebt hier als team heel lang naar toegewerkt met z'n allen. Als je dan zo'n resultaat krijgt, dat kan je je niet voorstellen."
Lijsttrekker Bastiaan van 't Westeinde vertelde in de radio-uitzending Zeeland Komt Thuis over de plannen van de BBB in het waterschap:
Bastiaan van 't Westeinde over de plannen van BBB in het waterschap
Ook andere BBB-ers kunnen de winst - negen zetels in Provinciale Staten en zeven zetels in de algemene vergadering van het waterschap - bijna niet geloven. "Ik voel eigenlijk een beetje ongeloof", zegt Arno Vael, nummer drie op de kandidatenlijst voor Provinciale Staten. "Soms denk ik: knijp eens in m'n arm, is het echt zo? Ja, het is echt zo."
Dag na verkiezingen, Kees Hanse
Blije gezichten aan de keukentafel bij Kees Hanse (links), Antje Dees-de Vries en Arno Vael © Omroep Zeeland
De hoeveelheid reacties zijn net zo overweldigend. "De hele dag gaat de telefoon, honderden appjes heb ik al binnen en er komen er alleen maar meer bij", zegt Hanse. Soms uit verrassende hoek. Mensen waarvan hij het niet verwacht had, geven aan op hem gestemd te hebben. Het geeft hem een dubbel gevoel. "Ik denk dat het stemmen zijn om aan te geven dat het echt moet veranderen in Nederland. Dat is mede de oorzaak dat we zo groot geworden zijn."

Van lijsttrekker naar het dagelijks bestuur?

Vandaag overheerst de feeststemming, morgen begint het echte werk. BBB mag als grootste winnaar in beide verkiezingen het voortouw nemen in de formatie. Voor het waterschap is de partij van plan mee te gaan besturen, al weet nieuwkomer Van 't Westeinde nu al dat hij niet in het dagelijks bestuur gaat zitten.
We hebben de voorkeur om het iemand te laten doen die daar meer ervaring mee heeft." De partij heeft daarom oud-wethouder van de gemeente Sluis Marianne Poissonnier-Dekker op het oog. Wat de Provinciale Staten betreft, houdt Hanse de kaarten tegen de borst. De verkenner en formateur staan al klaar, maar wie dat zijn, daar doet hij nog geen uitspraken over. Ook over hoe hij zijn eigen rol ziet, als Statenlid of gedeputeerde, laat hij niks los. Dat komt later. Eerst maar eens die honderden appjes wegwerken.