Ondernemingsraad Dow niet verrast door aangekondigde ontslagen: 'We waren er op bedacht, dat het er aan zat te komen'

De ondernemingsraad van Dow hield er al rekening mee dat er banen verdwijnen bij het chemiebedrijf in Terneuzen. Vandaag beginnen de onderhandelingen over een sociaal plan. Hoeveel mensen in Terneuzen hun baan verliezen is nog onduidelijk. In totaal gaat het bij de drie Dow-vestigingen in Nederland (Terneuzen, Dordrecht en Delfzijl) om 169 banen. Dow heeft het lastig, onder meer door de hoge energieprijs. De ondernemingsraad snapt dat de directie ingrijpt.
De Braakmanhaven van Terneuzen bij DOW
De Braakmanhaven van Terneuzen bij Dow © Omroep Zeeland
Marc Obrie is voorzitter van de ondernemingsraad van Dow Terneuzen. Hij is niet verrast door de aangekondigde reorganisatie. "We waren er wel op bedacht, dat het er aan zat te komen. Ik ben al een behoorlijke tijd voorzitter van de ondernemingsraad van Dow en dat weet je wat je kan verwachten. Maar nu is het concreet. We hopen dat deze reorganisatie lucht geeft voor de toekomst", zegt Obrie.

Goed sociaal plan

Volgens Obrie hoort het bij een bedrijf als Dow dat er op deze manier wordt ingegrepen. "Het is niet de eerste keer dat er een reorganisatie is en het zal ook niet de laatste keer zijn. We zijn een beursgenoteerd bedrijf en er moeten doelstellingen gehaald worden. Maar ik heb er wel vertrouwen in dat we de toekomst goed kunnen regelen. Ik kijk er met vertrouwen naar uit dat we een goed sociaal plan kunnen realiseren voor de mensen die ontslagen worden."
Marc Obrie van de ondernemingsraad van Dow over de ontslagen
Bij de vestiging in Terneuzen werken in totaal 3.700 mensen. Dat zijn zowel mensen die in dienst zijn als uitzendkrachten en contractors. Hoeveel mensen er bij de Zeeuws-Vlaamse vestiging weg moeten, is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat twee van de tien productielijnen stilgelegd worden, waar grondstoffen voor polyurethaan worden gemaakt. Dat zijn stoffen die in auto's, banken en matrassen zitten.