Kinderen bakken honderden pannenkoeken voor ouderen op Nationale Pannenkoekdag

Driehonderd door kinderen en ouders gebakken pannenkoeken werden vandaag geserveerd in het dorpshuis van Grijpskerke. Ze hebben de afgelopen dagen keihard gewerkt om de ouderen van het dorp op een buik vullende lunch te trakteren. Het dorp doet mee aan de Nationale Pannenkoekdag, volgens de organisatie een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten.
Kinderen trakteren ouderen op pannenkoeken in Grijpskerke
Om 10.00 uur verzamelden veertien leerlingen van De Bergpadschool zich in het dorpshuis om alles klaar te zetten. "Bas, misschien ligt het bord een beetje schuin, kan je even kijken?", vraagt de 8-jarige Nina van de Gruiter. Haar klasgenootje loopt een extra rondje langs de tafels om te checken of de borden recht op de placemats liggen. "Op de placemat staat een pannenkoek afgebeeld. Het bord moet daar precies op staan, dat hoort bij een restaurant", zegt de 7-jarige Bas de Buck.

Laatste ronde

Zodra de kinderen klaar zijn met de tafels nalopen, begeven ze zich naar het gaspitje waar moeder Nathalie de Visser al bezig is met de laatste ronde pannenkoeken bakken. "Ik heb thuis al vijftig pannenkoeken gebakken en ben daar een paar uurtjes mee bezig geweest", vertelt ze. Nina begint ongeduldig te worden en kan niet wachten tot ze aan tafel kan: "Ik heb er heel veel zin in omdat ik erg van pannenkoeken hou, ze zijn superlekker."
Pannenkoekdag Grijpskerke 2
Moeder Nathalie de Visser, Bas de Buck en Nina van de Gruiter bakken de laatste pannenkoeken voor de Nationale Pannenkoekdag © Pannenkoekdag Grijpskerke 2
Tegen het middaguur komen de hongerige gasten binnen. De ouderen van het dorp zijn uitgenodigd via folders die ze in de brievenbus hebben gekregen. "Ik ben gekomen voor de gezelligheid en om alle contacten niet kwijt te raken. Je bent zo gebonden aan huis op deze leeftijd dus het is fijn om er even tussenuit te zijn", zegt Riek Bijkerk. Samen met haar man geniet ze van het gezelschap en de lunch. "De kinderen hebben het prima gedaan, heel leuk. Daar mogen ze straks wel een applaus voor hebben", zegt Kees Bijkerk.

Buikje rond

De eetzaal zit vol met achtendertig ouderen en veertien kinderen die hun buikje rond eten. Ze mogen zoveel pannenkoeken eten als ze willen. "Ik denk dat ik er twee op kan", zegt Jopie Vlieger. Een jongetje dat naast haar zit begint aan zijn achtste: "Dat is een nieuw record." Niemand hoeft met een lege maag naar huis, ook de kinderen van basisschool de Bergpadschool niet. Zij kregen ook allemaal één pannenkoek.
Pannenkoekdag Grijpskerke
Jong en oud genieten van zelfgebakken pannenkoeken in het dorpshuis van Grijpskerke © Omroep Zeeland