Volksheld Van Vossen was geliefd bij Ajax én Feyenoord: 'Zoontje kijkt de Klassieker in beide shirts'

Zondag staat de meest beladen voetbalwedstrijd van Nederland op het programma: De Klassieker. Oud-voetballer Peter van Vossen uit Zierikzee droeg het shirt van zowel Ajax als Feyenoord en was geliefd bij beide clubs. "Het hielp dat ik een volkse jongen was, die altijd hard werkte. Daardoor had ik de gunfactor van het publiek, denk ik."
Peter-van-Vossen
Peter van Vossen juicht na een goal bij Feyenoord © ANP
De laatbloeier speelde midden jaren negentig eerst voor de club uit Amsterdam. In het seizoen 1994/95 maakte hij zijn enige doelpunt tijdens Ajax-Feyenoord. "Het is de mooiste wedstrijd van Nederland. Zodra het competitieprogramma bekend was, keek iedere speler meteen wanneer de Klassiekers gespeeld werden. Het was geweldig om die wedstrijden te spelen."

Van Vossen-junior

De voetballer in ruste is tegenwoordig niet meer werkzaam in het voetbal. Van Vossen is ook uit Zeeland vertrokken; hij woont tegenwoordig in het Gelderse Borculo. "Ik vlag bij wedstrijden van m'n zoontje", zegt de 54-jarige Zierikzeeër. "Ik geniet er enorm van. Of hij iets van zijn vader weg heeft? Ja, hij weet het net ook aardig makkelijk te vinden."
Komende zondag is hij niet in het stadion te vinden. "Nee, ik kom eigenlijk nooit meer bij een van beide clubs. Het voetbal volg ik nog wel op de voet. Vanaf de bank, of soms vanuit het café." Van Vossen-senior en junior zitten er zondag samen klaar voor. "Hij heeft een Ajax- en Feyenoord-shirt. Tijdens eerdere edities is hij nog weleens van shirt gewisseld", lacht de oud-prof.
Peter-van-Vossen-Ajax
Van Vossen speelde aan het begin van zijn carrière bij Ajax © ANP
Opvallend is dat Van Vossen ondanks de hevige rivaliteit tussen de clubs gepruimd werd door supporters van Ajax en Feyenoord. "Hoe dat kan? Ik was wel een jongen van het volk, die altijd hard werkte en nooit opgaf. Wat ook wel hielp was dat ik wat succes had gehad in het Nederlands elftal. Daar kenden fans mij ook van."

Titelstrijd

Zondag heeft hij een lichte voorkeur voor Feyenoord. "Ik hoop dat Feyenoord wint, want ik gun het trainer Arne Slot om de titel te pakken. Wat hij neerzet in Rotterdam is onwijs knap." Zelf werd Van Vossen een keer kampioen met de club uit Rotterdam, in het seizoen 1998/99. "De Klassieker kan weleens beslissend zijn in het verloop van de titelrace. Wie wint deelt de concurrent een directe tik uit die hard zal aankomen."
De aftrap van Ajax-Feyenoord is vanmiddag om 14.30 uur in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam. Feyenoord is koploper, maar bij een overwinning komt de thuisploeg in punten op gelijke hoogte.