Een miljoen voor onterecht ontslagen directeur Coroos
Conservenfabriek Coroos uit Kapelle moet een ontslagen commercieel directeur één miljoen euro aan schadevergoedingen betalen. Dat heeft de rechter besloten, zo blijkt uit een vandaag gepubliceerde uitspraak van de rechtbank. Volgens de rechter is de man onterecht ontslagen.

De commercieel directeur (60) werkte al sinds 1997 bij Coroos. Bij het bedrijf kwam een klacht binnen over de werksfeer op de commerciële afdeling. De klagende medewerker vond de stijl van leidinggeven en personeel benaderen 'ongewenst'. De algemeen directeur liet een onderzoek doen naar de werksfeer op de commerciële afdeling en daaruit kwamen 'verontrustende signalen' naar voren.
Coroos is een familiebedrijf in Kapelle dat in 1957 werd opgericht. Ze conserveren onder meer groente, fruit en peulvruchten conserveert in blik en glas. Het bedrijf telt zo'n 420 medewerkers en boekte in 2021 een omzet van 176 miljoen euro.
Op basis van de aanbevelingen in dat rapport werd de directeur in juli 2022 uit zijn functie gezet. Volgens de werkgever was er onder meer sprake van disfunctioneren van de directeur, en een angst- en zwijgcultuur op zijn afdeling. Ook klikte het niet tussen de commercieel directeur en de rest van de directie. Daarom zette Coroos de directeur op non-actief en deed hem een vertrekvoorstel. Maar dat accepteerde de man niet. Hij wilde weer aan het werk maar dat wilde de conservenfabriek niet. Het huurde een bureau in om onderzoek te doen naar onder andere de werksfeer op de commerciële afdeling.
Intimidatie en angstcultuur
Daarin stond dat er 'sprake was van een angst- en zwijgcultuur, een gevoel van intimidatie, een directieve stijl van leidinggeven en een te hoge werkdruk'. Volgens het rapport was de commercieel directeur daar als leidinggevende voor verantwoordelijk. Ook zou hij tussen 2015 en 2020 niet goed gereageerd hebben op prijsontwikkelingen waardoor Coroos miljoenen euro's zou zijn misgelopen.

De man nam met het ontslag echter geen genoegen en stapte naar de rechter. Met succes. De rechter in Middelburg vindt dat de man door zijn werkgever zonder goede grond op straat is gezet. Een belangrijke factor daarin is dat de directeur nooit te horen kreeg dat ze ontevreden over hem waren. In 2020 is zijn contract nog tot 2025 verlengd.
Opgeteld een miljoen euro
Volgens de rechtbank heeft de directeur recht op een 'billijke vergoeding'. Onder meer zijn salaris- en pensioenschade en daarbij opgeteld de bonussen, atv- en vakantiedagen die hij nog niet had opgenomen, maken dat die vergoeding uitkomt op ongeveer één miljoen euro.